Параграф22 Daily

§22 Новини

Сотир Цацаров с култови изявления за съдебната реформа и търговията с гласове

Добавянето на нови престъпни състави, както и драстичното увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове, само по себе си не води до съответен позитивен резултат. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с предложението на РБ и ПФ да има затвор до 6 години и глоба до 20 000 лева за купуване и продаване на гласове, визирани като промени в НК. На въпрос дали ще намалеят този вид престъпления или ще се вдигне цената на един глас, Цацаров, заяви, че това е като управлението на МПС след употребата на алкохол. "Не съм го измислил аз, но превенцията е в съзнанието, че това, което може да ти се случи, ще ти се случи сега, много бързо и необратимо. Не в това колко е тежко онова, което ще ти се случи в едно много дълго неопределено бъдеще, каквото в момента представлява българският наказателен процес. Относно провокацията към подкуп, ще си позволя да не ви отговоря. В понеделник ще бъде публикувано официалното становище на Прокуратурата, което е по повод искането на НС по внесения законопроект", заяви Цацаров. По думите му, позицията ще бъде анонсирана, когато това становище влезе в НС.

На въпрос какво е наложило пълна проверка на градския прокурор Христо Динев и заместниците му, Цацаров заяви, че това е проверка на административното ръководство на Софийска градска прокуратура, като такава се върши и на ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян и Кърджали. "Ако се дадат някакви извънредни резултати, сигурно ще има някакви последици, но проверките на административните ръководители си вървят от нашия инспекторат", каза още Сотир Цацаров.

По всяко от делата, нещата стоят доста конкретно. Отчитайте, че все още етапът е твърде начален. Не мога да определя ценоразпис на предлаганите суми за купуване на гласове, защото е твърде динамичен. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след срещата в парламента, свързана с предотвратяването на купуването на гласове и нарушения на изборното законодателство. "На първо място сме призовали политическите сили да не спекулираме с чисто политически или популистични цели в тази кампания. Това би било и неоснователното подаване на сигнали, както и експлоатирането на кампанията за политически цели. Съвсем ясен пример дадох - отказ на окръжен прокурор в областен град да приеме кандидат за кмет заедно с целия му щаб. Това е станало повод за обявена демонстрация, която ще има здрав разум да не бъде проведена пред сградата на Прокуратурата в Пловдив", обясни Цацаров.

Във връзка с разпространен в медиите запис на разговор на кандидата за кмет на Перник, главният прокурор коментира, че лицата, които се твърди, че са записани, са извикани за снемане на обяснения. "След това ще се провери достоверността на записа. От значение е и времето, в което е правен записът. Очевидно е, че според текста на този запис, той касае изборен процес, но във времето кога е правен, ще се установява тепърва. Работи се активно от Прокуратурата в Перник", каза още Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във