Параграф22 Daily

§22 Новини

Спазени са процедурите по преместването на избягалия Борис Иванов в затворническо общежитие

Около 2000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева преди конференция, организирана от адвокатската колегия. Тя е категорична, че около половината от тези затворници в момента полагат труд, отбелязва БНР.

По отношение на случая с Борис Иванов, който избяга от затворническо общежитие в Ловеч, правосъдният министър гарантира, че всички процедури по преместването му и осигуряването му на работно място са спазени. Той е излежал по-голямата част от присъдата си и рано или късно ще се върне в обществото, допълни тя: "Начинът, по който ще имаме гаранция, че той е готов да се върне, е именно и чрез полагане на труд. Това е много важно и се стимулира".

Цачева обеща, че ще изнесе конкретни данни за случаите на бягство от затворите през годините по време на дебатите за вота на недоверие към правителството.

Министърът на правосъдието каза още: "Трябва по-сериозна ангажираност на държавните институции, които отговарят за охраната на лишените от свобода лица, и в този смисъл вече се предприемат конкретни действия. В момента това, което трябва да се случи, е да се мобилизират усилията за залавянето и връщането обратно на това лице там, където трябва да бъде. Трябва да се прегледат отново местата за пробойни в системата. Такива има. Те са известни, работи се по тях".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във