Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецакции на ДАНС и МВР срещу трафика на хора и за изборите

Специализирани съвместни операции на ДАНС и МВР срещу трафика на хора и купуването на гласове за изборите се провеждат на територията на цялата страна. При акциите се планира да бъдат арестувани над 1000 души, разкри премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. "От 6 часа тече акцията по всички сигнали, които сме получили. Проверих ги в 6:30 часа и вече бяха започнали", поясни Борисов.

Той посочи, че българската граница се пази най-добре от всички европейски граници. "Полагаме големи усилия, харчим големи пари, пратихме армия. Всеки ден залавяме по 150 души в страната", заяви още премиерът.

На въпрос дали тези хора просто ще бъдат задържани и след изборите ще бъдат пуснати, премиерът отговори, че те не могат да бъдат задържани без основания. "Затова имаше планове. Просто вчера ми докладваха наблюдаващи прокурори. Не е някакво беззаконие, просто всички имат такова производство”, отбеляза премиерът.

По думите му добрата работа на граничната полиция кара мигрантите да минават по други маршрути – някои са започнали да минават през Русия. По-късно през деня ще има повече информация за оболщените резултатите за страната.

30 души са задържани в София след провеждането на специализирана акция на МВР и ДАНС, съобщи пред „Фокус” старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР. „Операцията е за установяването на нелегално пребиваващи чужденци, криминален контингент”, уточни той.

Маринов посочи, че хората са задържани по различно време и на различни адреси, в автомобили и централната градска част. По думите му, акцията е по-мащабна. Полицията спря в Бургас два автомобила с 14 чужденци (мъже) без документи. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Дванайсет от чужденците са се определили като афганистанци, а двама - като иракчани. Автомобилите са "Рено" и "Опел Астра"-комби са със софийска регистрация. Водачът на едната кола е успял да избяга. Другият е на 21 години, от Берковица. Задържан е за 24 часа.

Чужденците се качили вчера в автомобилите в района на гориста местност, като се придвижили от село Дебелт към Бургас. Мъжете са отведени в сектор "Миграция" към ОД на МВР-Бургас; предстои транспортирането им до специализиран център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във