Параграф22 Daily

§22 Новини

СпНС присъди между 4 и 7 г. затвор на т.нар. група на „Гастрольорите“, в която се оказаха бивша барета и надзирател

Специализираният наказателен съд наложи ефективни наказания от 4 до 7 години лишаване от свобода на 5-има участници в група за кражби, държане на наркотици и незаконно оръжие, задържани на 22 септември 2012 в курортната селище Свети Влас. Те станаха популярни като групата на „Гастрольорите“, след като така бе наречена операцията на МВР по задържането им.

Най-тежкото наказание от 7 години лишаване от свобода и 30 000 лева глоба получи действащият по онова време надзирател от „Съдебна охрана“ Ангел П.

При задържането му и претърсване на жилището му бяха намерени и иззети 2,375 килограма кокаин с над 70% чистота и на стойност 450 000 лева, незаконен автомат „Калашников“, картечен пистолет „Шипка“, пистолет „Макаров“ и голямо количество боеприпаси за оръжията.

По 4 години лишаване от свобода бяха присъдени на Мароан Ел М., Илиян М. и на бившия служител в СОБТ Живомир Б. Наложеното наказание на петия подсъдим Илиан Й. е 3 години и 6 месеца затвор.

Групата бе установена и проследена, след като в хода разследването на обира на банковия трезор на столичния булевард „Евлоги Георгиев“ на 2 май 2012 г., се установява, че подсъдимите подготвят кражба крупна сума от дома на бизнесмен в Свети Влас. Участниците са оставени да влязат в жилището на набелязаната жертва и на излизане са задържани на местопрестъплението.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във