Параграф22 Daily

§22 Новини

Сривът в Търговския регистър е безпрецедентен за ЕС, нямаме гаранция дали данните са защитени

От “Правосъдие за всеки“ настояват за обяснение и за реално поемане на отговорност за срива на търговския регистър. Велислав Величков от инициативата обясни за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ , че се надява това, че в парламента премиерът Борисов лично ще говори за търговския регистър да означава и поемане на политическа отговорност: „Би било много странно, ако на 11-ия ден след срива на Търговския регистър и такава отговорност ми бъде поета на най-високото ниво - ниво министър-председател. Безхаберието много добре се отъждествява с надпартийността, защото при всички правителства и управления на кабинета Борисов, не изключвам и междинния период на правителството Орешарски, не бяха положени нужните усилия, за да се осигури в максимална степен сигурността и защитата на данните в Търговския регистър. Припомним последната директива за защита на личните данни – GDPR. Данните на физически лица, които представляват юридическите лица, вписани в регистъра, също трябва да бъдат защитени максимално. В момента има хора, които работят по отстраняването на проблема, но ние не знаем кои са тези хора, с какви сертификати разполагат и как се борави с въпросните лични данни. При всяко положение обаче има много сериозно нарушение не само на българското, но и на европейското законодателство и конкретните директиви, свързани със т. нар. критична информационна инфраструктура и много сериозни вреди за стопанския оборот страната който вече 10-11 дни го направихме да не може да функционира“.

Пропуснати ползи от неосъществени сделки или неизвършени регистрации в този период могат да предизвикат искове срещу държавата по Закона за отговорността на държавата, допълни той. „Премиерът се ангажира, че в сряда търговският регистър ще работи в пълната му функционалност - с пълен достъп до абсолютно всички данни, които се намираха допреди 12 дни там, но кой и как ще даде гаранциите че тези данни са пълни, че тези данни не са премествани на друго място, че тези данни отново са реално защитени - това вече наистина е ангажимент на министър-председателя“.

Величков коментира, че Търговския регистър е под опеката на Правосъдния министър и допълни: „След като министър-председателят е поел лично отговорността, означава че правосъдният министър не може да я носи, а след като не може да я носи, трябва да си подаде оставката“.

Експертът изтъкна, че сривът в Търговския регистър е „безпрецедентен в рамките на ЕС и нанесъл щети за милиони“ и след такъв трябва да се търси професионално назначение на поста. „Абсолютно несериозно е това назначение в този толкова тежък момент. Дори временно да беше, трябваше да бъде назначен човек с изключително богат опит в тази сфера, за да се опита да оправи професионално и абсолютно независимо щетите без да се интересува кой какво му каза. Някак си от Министерство на младежта и спорта  и прескачане през Агенция за малки и средни предприятия за половин година и сега тук … малко прилича на „Любимец 13“ и „Специалист по всичко“. Не знам дали следващата полиция примерно ще е КЗК за тази млада, амбициозна дама“.

Казаното от Зорница Даскалова в интервю, последвало нейното уволнение, според Величков е „изключително интересно“ и „съдържа някакви данни за оказван натиск, което, ако се е случило, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс“ и тя трябва да даде показания пред компетентните органи и да обясни какво е имала предвид.

Според него е нормално депутатите да поискат извънредно заседание на НС заради Търговския регистър, но е „абсолютно ненормално“ провеждането му ден преди да изтече срокът, за който премиерът е поел ангажимент проблемът да бъде отстранен „Заседание днес означава, без да видим резултатите утре, отново да се говори на ангро и да се оправят някакви политически нападки“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във