Параграф22 Daily

§22 Новини

Стефан Тафров: „Корупцията и изоставените реформи създадоха бедност и нагла олигархия”

„За съжаление, България е само формално член на Европейския съюз – членуваме, но реално не участваме във вземането на важните решения и това се дължи и на корупцията в страната, която е твърде висока, особено по високите етажи на властта. Корупцията и изоставените реформи създадоха бедност и нагла олигархия!

Струва ли ви се, че корупцията е наш, вътрешен проблем, който е подобен и в други държави, а да броим апартаментите на властта, е дребнаво? Искам остро да се  противопоставя на такъв начин на мислене. Поради европейското си членство България е солидарно подпомагана – всяка година ние получаваме милиарди евро от нашите европейски приятели и партньори, за да наваксаме изоставането си спрямо тях. И аз, и вие искаме да живеем в развита и уредена държава с европейски доходи. Само че голяма част от тези милиарди, които нашите приятели отделят от залъка си, за да ни подпомагат, потъват и се изпаряват. Като следствие България все не успява да догони дори средноевропейските държави, милиардите изчезват, а годините си минават, сочи търновският вестник "Борба".

Колкото повече България се влачи на опашката на изоставащите държави, толкова по-малък авторитет ще има тя и толкова по-слаб ще бъде гласът й в Европейския съюз. Защото какъв авторитет може да има някой, който не само не прави усилия да се развива, но и продължава да краде парите, които му дават, а политиката му се колебае заедно с вятъра? Този начин на действие е най-сигурната рецепта при взимането на общите решения в Европейския съюз България да попадне не около масата на преговорите, а в менюто.

В моите срещи напоследък хората непрекъснато ме питат за апартаменти, за къщи за гости, за какво ли не. Много хора са отчаяни, че не виждат как нещата могат да се променят в България, и почти всеки втори човек ме заговаря по този въпрос. Понякога ги чувам да казват: „Абе вие, политиците, еди-какво си…“. И аз им отговарям: „Ние от „Демократична България“ не сме тия с апартаментите и с къщите. Тези с апартаментите и къщите са от партиите на статуквото, маскирани като власт и опозиция в Народното събрание – това са БСП, ДПС, ГЕРБ и т.нар „патриоти“, с които ние се борим.”

Мисля, че хората вече разбират, че без действаща съдебна система няма как да се справим с този проблем и ако продължаваме така, България ще си остане най-бедната страна в ЕС, защото без сериозно работеща съдебна система няма инвестиции, няма и доверие на гражданите към институциите. Така ще си кретаме, докато и младите хора напускат България, защото и те няма да й имат доверие.

Апартаментите не са маловажен проблем – материали за апартаментите на българската власт излязоха и в международни издания. Дори „Икономист“ писа за луксозните български жилищни кооперации за политици с надписи по фасадите. Това е изключително важен въпрос, тъй като показва на много базово ниво кой има почтеност и кой няма, кой  злоупотребява с доверието и кой – не. Партиите на статуквото, които изброих по-горе – ГЕРБ, БСП, ДПС, „патриоти“ и др., нямат базова почтеност и никой в Европа не им вярва, въпреки разни показни жестове, особено по избори.

Точно тези, уж наглед дребнави истории, потвърждават стереотипа за България като за корумпирана, крадлива държава и като държава, в която хората нямат доверие в институциите. И после да не се чудим защо не ни приемат в Шенген или защо приемането ни в Еврозоната все още е под въпрос. А България трябва да бъде опора на Европейския съюз, а не тежест. Ние трябва да бъдем в сърцето на Европа, а не в периферията. Трябва да разберем, че в този свързан и прозрачен свят вече всичко се вижда и всичко си личи.

И това е задачата, която можем да си поставим като евродепутати – можем да помогнем на европейските институции да разберат истинската ситуация с правовата държава в България, с тежкото положение, в което се намира тя, така че ЕС да може да ни помага повече във възстановяването на върховенството на правото. Веднъж на среща с граждани ме попитаха: „То хубаво, господин Тафров, но как с тия хайдуци да се преборим да ни чуят в Европа?“

Ето как. Всички имаме в ръцете си малък, но важен инструмент на промяна и това е нашият глас. Той е най-силното ни оръжие и трябва да го използваме. …”

Facebook logo
Бъдете с нас и във