Параграф22 Daily

§22 Новини

Столична община глобява за изнесена трева, а не казва къде да се изхвърля окосеното

Столичният инспекторат глобил двама души за нерегламентирано изхвърляне на зелени отпадъци. Санкциите били наложени от инспектори на територията на район "Витоша". Първият нарушител е открит как изсипва от бус храсти, клони и други зелени отпадъци на култовата улица "Лешникова гора" в квартал "Драгалевци". Другият пък бил засечен на улица "Студен кладенец" в квартал "Бояна", сочи Столица.bg.

И тук възниква много сериозен въпрос. Къде да се изхвърля окосената в дворовете из софийските предградия трева и всички други зелени отпадъци? Въпросът е напълно основателен защото касае живущите в съществуващите няколко хиляди еднофамилни къщи с дворове около столичния град? Те са изправени пред ясно дилема: Ако изхвърлят окосеното в гората, край контейнерите със смет или в тях – ги чака глоба. А ако използват чували и оставят накосеното край кофите за смет - пак глоба. Ако я изнасят до някоя друга точка из Софийското поле - отново. Възниква и друг въпрос: Трябва ли всеки двор в Драгалевци, Симеоново или в Бояна да се запълни с компостери? Те не струват 2 лева, нали. А трева се коси лятото всяка седмица – от началото на април до края на октомври и количеството премахната зелена маса от дворовете е доста голямо. Да не кажем направо огромно. И нейното управление не е задача на собственика на имота или на шефа на фирмата, която подържа зеленината в дворовете. А е въпрос пред Голямата столична община.

Но чиновниците от улица "Московска" и от район "Витоша" не са търсили досега решение по тези въпроси, не го търсят днес и няма да се помръднат по тази тема и в бъдеще. Тях тя не ги засяга. Местната власт знае само едно – когато може да хване някого в издънка, да му връчи квитанция и да събира пари. Защото в българските закони няма понякога и капка разум.

Да, днес, по закон и наредба, изхвърлянето на окосената трева и на другите зелени отпадъци е задача единствено на собствениците на дворове или на фирмите за подръжка на ливадите. Но къде те да я оставят? След като е забранено навсякъде, а общината не е посочила пунктове където да се изсипва зелената маса от градините или места, където да се оставят чувалите с нея? Дори може да обяви конкурс за построяване на компостиращи инсталации, където да се превръща в тор накосената или нарязана зелена маса. И след това да я връщат в дворовете като тор. Но къде у нас такава мисъл...

Днес можем да кажем, че назрява остър конфликт между общината, която за нищо не мисли и собствениците на имоти, които се оглеждат да не ги хванат чиновници с фишове за глоба в ръка докато изнасят окосеното или нарязаното от градините си. Впрочем това е само малка част от малоумните неща в тази клета страна и в тази нещастна столица. Защо да се учудваме тогава, че старата песен „Искам да съм негър в щата Алабама...“ все още е адекватна и популярна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във