Параграф22 Daily

§22 Новини

Столичната община ще участва в публичната продан на къщата на Яворов, след като бъдат "изчистени" всички неясноти по казуса

Столичният кмет Йорданка Фандъкова потвърди пред журналисти желанието на общината и подкрепата на правителството за финансиране на участието за покупка на къщата на Яворов, след като бъдат "изчистени" множеството неясноти, установени в правен анализ на казуса. Коментарът на столичния кмет е във връзка със започващата утре първа публичната продан на къщата на Яворов.

Столичният кмет участва в четвъртото издание на Startup Europe Summit, сочи БТА.

Фандъкова съобщи, че сред неяснотите, установени в правния анализ, е това, че все още не е завършил съдебният спор, довел до тази продан, като последното дело е насрочено за февруари. Рискът за всеки евентуален купувач, докато ВКС не се произнесе окончателно, е огромен, коментира столичният кмет, позовавайки се на мнението на юристите на общината. Друг проблем е свързан с още две вписани възбрани върху имота, освен тази заради която е обявена публичната продан, както и поредица от разминавания в документите за собственост. По тази причина столичният кмет каза, че на първо време трябва да се "изчистят" тези въпроси от собствениците. Всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или поне по време на продажбата, допълни Фандъкова. В отговор на въпрос тя уточни, че няма опасност от надстрояване на къщата, гарантирано е и използването на частта от нея, която ще е за музей на Яворов. Това намалява и интереса към къщата, отбеляза столичният кмет.

По казуса с Царските конюшни столичният кмет съобщи, че води разговори с министъра на вътрешните работи, който е гарантирал, че като собственик на част от изгорялата сграда, предприема мерки за възстановяване на покрива и допълни, че е обещала съдействие. Очаква се скоро сградата да бъде покрита, след което тя трябва да бъде напълно възстановена, допълни Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във