Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят неправоспособен водач, управлявал автомобил под въздействие на наркотици и направил ПТП със загинало момиче

Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.Н. (на 23 години) за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие, при което загина возещото се в автомобила му момиче (престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, алт. 2 и пр. 4, б. „б“, алт. 1 от НК).

Обвиняемият Н.Н. не притежавал свидетелство за управление на МПС. Въпреки това през м. ноември 2017 г. той закупил, без да бъде изготвен договор за покупко-продажба, лек автомобил BMW.

На 01.12.2017 г. обвиняемият решил да закара приятелката си – М. С. (на 20 години), от гр. София на гости при брат й в гр. Монтана. Движели се по автомагистрала „Хемус“, като пътничката в колата на Н. се возела на предната седалка до него. Водачът се намирал под въздействието на приети преди това наркотици.

Около 17:05 ч. колата на обвиняемия минавала по северния обходен път на гр. Враца, в района на язовирната стена по посока от столицата за гр. Монтана. По същото време в обратната посока се движел товарен автомобил ДАФ с влекач и прекачено полуремарке, натоварен с метални колелета за влакове.

Времето било мрачно, валял дъжд и пътната настилка била мокра. В участъка имало ограничение на скоростта от 70 км/ч. Товарният автомобил се движел с около 67 км/ч, а BMW, управлявано от обвиняемия Н., с 90 км/ч.

В един момент Н.Н. отклонил вниманието си от шофирането, като се опитал да регулира посоката на въздушната струя на парното отопление в колата. Превозното средство, пресичайки осевата линия, навлязло в срещуположната лява лента, в която се движел товарния автомобил.

Въпреки предприетото аварийно спиране от шофьора на камиона, последвал челен удар между двете превозни средства. В резултат на него лекият автомобил се, завъртял на около 180 градуса. Свидетел на сблъсъка се обадил на телефон 112, като съобщил за ПТП. На място пристигнали две линейки, които транспортирали обвиняемия Н. и приятелката му С. По пътя за болницата в гр. Враца младото момиче починало.

От заключението на изготвената по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалата М.С. е получила съчетана травма, довела до състояние несъвместимо с живота.

По делото е била изготвена съдебнохимическа (токсилогична) експертиза, която констатира присъствие на наркотици в предоставената проба на кръв на обвиняемия Н.Н., а именно амфетамин и специфичен метаболит, доказващ употреба на вещество, съдържащо тетрахидроканабинол. Комбинираната употреба на двете наркотични вещества обичайно води до взаимно засилване действието на същите. Водач, който управлява автомобил под тяхно въздействие, е опасен за останалите участници в движението. Наркотиците създават у него еуфория, променени самооценка и възприятие за пространство и време.

Предстои делото да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във