Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят трима, направили опит да получат мобилни телефони за 14 247 лева с неистински документи

Районна прокуратура Велико Търново предава на съд трима мъже, които решили да си набавят противозаконно имотна облага, като закупят мобилни телефони на преференциални цени от офиси на мобилните оператори, чрез сключване на договори за бизнес-абонаменти на името на търговски дружества и след това да продадат телефоните на пазарната им цена. Проучили тарифните планове и възможностите за закупуване на последни модели телефони на преференциални цени, както и за безплатно предоставяне на мобилни устройства. За целта били необходими неистински пълномощни от името на лица, управляващи и представляващи действащи търговски дружества, които изготвили на името на обвиняемия В. П.  Така на 07 и на 09.05.2016 г.  В.П. и С.Л. посетили общо четири магазина на „Мобилтел” и на „БТК”, поискали да вземат телефони, които да купят в брой, като сключат договора на тарифен план „Бизнес безкрай 70”, като представили неистинските документи. При извършване на  кредитна проверка, служители си усъмнили, че се прави опит за измама.

Обвинението срещу С.Л. и В.П. е за това, че в периода от 07.05.2016 г. до 09.05.2016 г. в гр. В. Търново при условията на продължавано престъпление в съучастие, чрез използване на неистински документи направили опит да получат без правно основание чуждо движимо имущество - мобилни телефони на обща стойност 14 247,88 лева, с намерение да го присвоят, като:

- на 07.05.2016 г. в гр. В. Търново, в магазин на „Мобилтел” ЕАД и на 09.05.2016 г. в два магазина на „БТК” ЕАД и в магазин на „Мобилтел” ЕАД, чрез използване на неистински документи - Пълномощни, на който бил придаден вид, че са издадени от управител на ЕООД, за упълномощаване на В. П. да представлява ЕООД-то пред мобилни оператори, с правото да сключва договори и Нотариални удостоверявания на подпис, направили опит да получат без правно основание чуждо движимо имущество - общо единадесет мобилни телефонни апарата, различни марки, собственост на „Мобилтел” ЕАД или на „БТК” ЕАД, с намерение да ги присвоят, като заплатили за всеки един от апаратите цената, представляваща стойността им при сключване на договор за предоставяне на мобилни услуги, като опитът останал недовършен по независещи от дейците причини -  престъпление по чл. 212, вр. чл. 20, вр. чл. 18, вр. чл. 26 от НК;

Обвинението срещу Д. Ц. е за това, че в периода от неустановена дата до 09.05.2016 г. в гр. В. Търново, при условията на продължавано престъпление чрез съставяне на неистински документи /Нотариални удостоверявания на подпис на пълномощни/, съзнателно дал възможност на обвиняемите С. Л. и В. П. да получат без правно основание чуждо движимо имущество – мобилни телефони на обща стойност 14 247,88 лева, като престъплението останало недовършено по независещи от дееца причини - престъпление по чл. 212, вр. чл. 18, вр. чл. 26 от НК.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във