Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдии и прокурори влязоха в СОУ „Христо Ботев“

Днес съдии и прокурори влязоха в елитното врачанско училище „Христо Ботев“. В 12 часа в аулата на училището стартира първата лекция от образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“. Целта на лекцията, която бе с ученици от два 11-и класа, е превенция и повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Инициативата е част от споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието.

В аулата на школото влязоха съдия Вероника Бозова и съдия Пламен Шумков от районния съд във Враца, съдия Калина Христова от окръжния съд в града под Околчица, както и двама прокурори - Иван Иванов и Владимир Радоев.

Първата лекция, с която прокурор Иван Иванов запозна младежите от училището, бе на тема „Разделение на властите“. Чрез лекциите магистратите и прокурорите целят надграждането на знанията на учениците от миналата година.

Това бе първата от общо 8 срещи на младежите от СОУ „Христо Ботев“ с представителите на съда и държавното обвинение. В идните месеци учениците ще имат възможността да се запознаят подробно с дейността на магистратите и прокурорите и дори да участват в съдебен процес, по който да се произнесат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във