Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът на ЕС обяви за невалидна юридическата рамка за трансфера между ЕС и САЩ на лични данни по интернет

Съдът на Европейския съюз обяви днес за невалидна юридическата рамка за трансфера на лични данни по интернет от Европейския съюз към САЩ, предаде Франс прес. Решението се отнася за казус, засягащ Фейсбук.

С това решение съдът в Люксембург потвърди правотата на австриеца Макс Шремс, който оспори решение на Европейската комисия от 2000 г. Тогава ЕК заяви, че Съединените щати осигуряват адекватно равнище на защита на личните данни, прехвърляни по интернет.

Опирайки се на разкритията за дейността на американските разузнавателни агенции и конкретно на аферата Сноудън, австрийският юрист поиска от контролиращите власти в Ирландия, където е европейската централа на Фейсбук, да се противопоставят на трансфера на лични данни към САЩ. Искането му бе отхвърлено, защото ирландските власти прецениха, че САЩ осигуряват достатъчна защита на прехвърляните лични данни. Тогава Макс Шремс подаде жалба пред ирландското правосъдие, което се обърна към Съда на Европейския съюз.

В отказа си ирландските власти се позоваха на правния режим, наречен "сфера на сигурност", известен също с английското название "Safe Harbour" ("Сигурен пристан"), създаден от американските власти за техните фирми, прехвърлящи данни от Европа.

Съдът на ЕС обяви, че "наличието на решение на Европейската комисия, констатиращо, че трета страна осигурява адекватно равнище на защита на прехвърляните лични данни, не може нито да отмени, нито дори да ограничи правомощията, с които разполагат националните контролиращи власти". Според съда Комисията не е компетентна да ограничава по такъв начин правомощията на националните контролиращи органи и затова решението й е невалидно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във