Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът на ЕС: САЩ не осигуряват защита на личните данни

Според Европейския съд, решението на ЕК от 2000 г., че САЩ осигуряват достатъчна степен на защита на прехвърляните лични данни на граждани на ЕС, е невалидно. В заключението се посочва, че държавите от ЕС имат правото да откажат прехвърлянето на лични данни към САЩ или други държави извън Общността, които не защитават в достатъчна степен личните данни на европейците, съобщи БТА. Съдът отчита, че САЩ събират масово и без ясна цел всички данни за електронната комуникация от сървъри на тяхна територия. Извършваното от американските разузнавателни служби наблюдение е масово и без конкретна цел.

Достъпът до личните данни, с който разполагат американските разузнавателни служби, включва всички хора и всички средства за електронна комуникация, както и всички прехвърлени данни (включително съдържанието на съобщенията), без да се прави никакво разграничение, ограничение или изключение, в зависимост от преследваната цел от общ интерес, пише в заключението. Няма независим орган, който може да извърши проверка в САЩ по нарушаването на принципите на защита на личните данни от страна на обществени институции, например американските служби за сигурност, по отношение на гражданите на ЕС, се допълва в текста.

Генералният адвокат на Съда на ЕС заключава, че ЕК е трябвало да прекрати прилагането на решението, засягащо САЩ, независимо от това, че в момента води преговори с Вашингтон за преустановяването на отчетените нередности около дейността на американската Агенция за национална сигурност.

Случаят, довел до днешното заключение на Съда на ЕС, е свързан с жалба на австрийски гражданин срещу дейността на Фейсбук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във