Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът намали гаранцията на бившия депутат със суджука с 25 000 лв.

Софийският градски съд (СГС) намали гаранцията на Живко Мартинов от 45 000 лв. на 20 000 лв., като прие, че мярката за неотклонение “Парична гаранция” е била взета правилно, но нейният размер е бил завишен. Това съобщиха от пресцентъра на съда. 

Съдията се мотивира с това, че по досъдебното производство са приложени единствено доказателства за имотното състояние на обвиняемия, но не и за цялото му имуществено положение. От внесените материали не може реално да се направи задължителната преценка за съразмерност между определения размер на мярката “Парична гаранция“ и действителното имуществено положение на обвиняемото лице.

„Мярката за неотклонение “Парична гаранция“ може да бъде наложена единствено в съответствие с имущественото положение на обвиняемото лице. В тази връзка обаче, водещият разследването неправилно е преценил, че с оглед на обществената опасност на деянието и начина на извършването му, целите на мярката за неотклонение в конкретния случай, биха били постигнати с определяне на парична гаранция в по - висок размер, за която обаче няма данни да е била съобразена с доходите на обвиняемия“, пише в определението.

В случая съдът не може да събира доказателства, а следва да се произнесе единствено на базата на предоставените му такива от досъдебното производство. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във