Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът отхвърли жалбата на "Хоризонт" срещу отказа на МО да му предостави информация

Административният съд в София отхвърли жалбата на репортера на програма "Хоризонт" на БНР Добромир Видев, с която той обжалва отказа на Министерството на отбраната /МО/ да му предостави достъп до протокола от класирането на офертите да изтребител. "Хоризонт" обжалва отказа да получи протокола от работата на групата, която класира предложенията за нов тип боен самолет, защото Министерството на отбраната не беше посочило коя част от документа представлява класифицирана информация.

В мотивите за обжалването, изготвени от Александър Хашъмов от програма "Достъп до информация", е посочено, че заради значителния размер на публичните средства по проекта, както и сериозния политически дебат, е недопустимо всички параметри от работата на групата да бъдат оставени в пълна секретност.

В решението на Административния съд е посочено, че данните представляват служебна тайна, класификацията по която остава към момента на искането на "Хоризонт". Документът класира през 2017 година първа офертата за нови изтребители "Грипен" и декласира португалската оферта за американски изтребители втора ръка F-16. Нарочна парламентарна комисия обаче постанови, че има нарушена процедура.

Темата предизвика размяна на реплики между президента и премиера. И до момента няма яснота как ще се търсят нови изтребители за военно-въздушните сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във