Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът пусна от ареста автокрадеца, ядосал премиера

Софийският градски съд пусна от ареста Ярослав Димитров, за когото премиерът Бойко Борисов се възмути, че е задигал автомобили, докато е под домашен арест. Името на Димитров нашумя след заседание на Министерски съвет, на което министър-председателят повдигна въпроса за това, как осъждан у нас и разследван в чужбина може да нарушава домашен арест.

32-годишният автокрадец, известен с прякора Яро, беше задържан, след като на 14 август софиянецът Делян Лилов пусна във Фейсбук негови снимки, докато краде колата му от подземен гараж в кв. "Манастирски ливади". Оказа се, че заедно със свой съучастник Димитров е успял да задигне и още един автомобил.

Миналата седмица Софийският районен съд остави обвиняемия в ареста. Тогава стана ясно, че той има до момента 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта. Освен това срещу Яро има и три европейски заповеди за арест от Италия и Словения.

Днес Софийският градски съд обаче пусна от ареста Димитров, като го остави без мярка за неотклонение, съобщиха БТА и БГНЕС.

Според градските магистрати видеозаписът, на който се твърди, че е Димитров, е с лошо качество и не може категорично да се докаже, че е той. Съдия Иван Коев се позова на две експертизи на записа от камери, направени от СДВР и Института по криминалистика и криминология. Според тях също не можело да се даде категоричен отговор, че Ярослав Димитров е човекът, записан от камерите.

Експертите от Института по криминология откриват сходство в брадичката и овала на лицето между човека от записа и Яро, но заради колоните в гаража, шапката на главата на мъжа и тъмнината, не можело да са сигурни на сто процента.

Петима полицаи са разпознали Димитров, отново на база видеозаписа. Съдът обаче не кредитира особено техните показания.

В съдебната зала стана ясно, че първоначално Ярослав Димитров е оттеглил жалбата си. Каза, че решил да остане в ареста, с мотива, че не иска да пречи на разследването. И допълни, че не искал да го "разкарват" до съда.

Днес обаче мъжът оттегли молбата си и поиска все пак съдът да го пусне от ареста. В крайна сметка той остана без мярка за неотклонение.

Решението на СГС може да бъде обжалвано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във