Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът ще отнема незаконно имане за 3,6 млн. лв. на фамилия Вълеви

Състав на Великотърновския апелативен съд с председател съдия Янко Янев попари надеждите на затворника Георги Вълев и на семейството му да спасят незаконно имане за 3,6 млн. лв. от конфискация, стана ясно в петък. Със съдебно определение, което е окончателно, инстанцията отменя отказа на Окръжния съд по същия казус, който прекрати дело по искане на комисията „Антикорупция”, сочи вестник "Борба".

Апелативният съд намира, че срокът от 10 месеца, регламентиращ извършването на проверка от органите на комисията не погасява давността от 25 години за конфискация. Сега Окръжен съд - Велико Търново трябва да насрочи дело за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество – имоти и пари, на осъдения с доживотна присъда по делото „Килърите” Георги Вълев. Такова трябваше да има на 21 юни т. г., но „Борба” установи, че още в края на април окръжните магистрати са го прекратили заради разследване от КОНПИ повече от 10 месеца.

За 7 години държавата прави три опита за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност от Георги Вълев. Последният иск, който вече е обект на съдебно дело, е за 3 611 169 лв. за 41 имота и парични суми на Вълев и на жена му Анелия, придобити от дейности, за които не са успели да докажат трудови доходи. През 2011 г. Окръжният съд запорира 54 имота за близо 10 млн. лв. по искане на Комисията за отнемане на незаконно имане като обезпечение в полза на държавата. Тогава Вълев още не бе осъден. През 2016 г., пак Окръжният съд, освобождава 13 имота и вдигна наложен запор върху дружествени дялове във фирми и над 7 автомобила – леки и товарни, защото са били закупувани с доказани доходи.

През2011 г. е наложена възбрана върху 20 дка имот в Царево на фирма „Саут коуст инвестмънт“ ООД, в която Анелия и Георги Вълеви са съдружници. Теренът е бил купен през 2005 г., а пазарната му оценка е 6 млн. лв. Имотът е за ваканционно селище „Сънрайз вилидж блок А“. През 2016 г. съдът вдига възбраната върху този имот на брега на Черно море. Цена не е посочена. Сега „Антикорупция“ иска конфискация на 686 495 лв. действителна стойност от разпореждане с 14 дка в Царево и отделно още 161 830 лв. от 788 кв. м в промишлената зона на Царево. Не става ясно как терен от 20 дка с пазарна оценка от 6 млн. лв. за седем години е станал два парцела с такъв размер и с такава цена. За пръв път в този иск до съда на „Антикорупция” се посочва и имот в Слънчев бряг. Двата парцела са с по една втора идеални части от по 8238 кв. м, а действителните суми от разпореждането с тях са по 648 770 лв. И двата терена са от 2004 г., но единият е от юли, а другият от септември. Одобрени са с една заповед на кмета на Несебър от май 2004 г. Сега се иска и отнемане на 3 дка в село Резово, община Царево. Теренът е пета категория и с ограничения по закона за биологичното разнообразие.

Да се отнеме в полза на държавата целият втори етаж от 112 кв. м в центъра на В. Търново, известен като Търговската къща и съпружеска общност на Вълеви. В определението на съда от 2011 г. за този имот е посочена стойност от 800 000 лева. Няма данни през 2016 г. съдът да го е освободил от възбраната и през 2018 г. се иска неговата конфискация. От Анелия и Георги Вълеви сега държавата иска да отнеме още 137 кв. м имот на ул. „Иван Вазов” 33 в старата столица, къща и земя върху обща площ от 1500 кв. м в еленското село Давери, нива в село Палици, над 50 дка изоставени ниви на различни места в Еленско, дворни места в свищовското село Горна Студена, широколистни гори в Стражишко, къща и стопански постройки в Добри дял, жилище в кв. „Картала” и т.н.

Няколко нотариални акта трябва да бъдат обявени за недействителни, ако съдът уважи искането на „Антикорупция“. Почти всички са от 2007 г. Тогава Анелия и Георги Вълеви продават на фирмата „Поликомерс – Г“АД една втора идеална част от 1422 кв. м, 919 кв. м на ул. „Теодосий Търновски“, имот в Арбанаси от 842 кв. м – къща и стопански постройки, 9 дка ниви в Големаните. Трябва да се развалят и имотни сделки в Джулюница и Килифарево. В иска на комисията са описани още десетки ниви в села и махали в областта, които подлежат на евентуална конфискация.

146 149 лева е действителната сума по банков заем и овърдрафт по кредит от 2007 г., които Вълев трябва да върне на държавата. 42 100 лв. Това е реалната цена от разпореждането с хранителен магазин на ул. „Велики Преслав“ във В. Търново, 4000 лв. са получени от гараж, 10 250 лв. от придобит имот в Павел, други хиляди левове от различни имоти в страната иска да бъдат конфискувани в полза на държавата комисията, защото са с недоказан произход. 5000 лв. са били получени от 500 дяла от капитала на „Европа Палас“, 36 355 лв. от продажбата на 251 дяла от „Венид – Съни – инвестмънт“. Сега няма искане за конфискация на капитала на „Премиер Еърпорт“ ООД и дяловото участие на Вълев в още няколко търговски дружества.

Запорите върху тях са били вдигнати през 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във