Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът ще решава за такса "дете" в заведенията

Такса "дете" в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация, реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорско заведение. Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация, относно родители, които са отишли там с децата си.

Живка Александрова беше подала преди време жалбата в КЗД сега обжалва решението на комисията в съда. Такса „дете“ в заведенията е шега, дори престъпление, коментира в „хоризонт до обед“ Веселин Албантов, член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

В Наредбата за категоризация ясно и точно е отразено, къде децата не трябва да ходят. Те не трябва да ходят по дискотеки, не трябва да ходят там, където се правят нелицеприятни неща, но в заведение за публично ползване, като заведение за обществено хранене, да забраняваш на родителите и да им налагаш допълнителни такси, това е отвратително. Това е неприемливо и няма такава практика по цял свят.

Психологът Яна Алексиева сподели мнението на Веселин Албантов: Много ме учуди комисията по дискриминация, която излезе с такова становище, че прие този акт за нещо нормално и право на избор. За нас е много важно да си помислим, защо сме си позволили да дискриминираме по този начин децата и въобще в какво положение поставяме семейството, дали да отиде на заведение или да си остане в къщи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във