Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът върна изненадващо на прокуратурата делото срещу Райфъла

Вторият съдебен състав, който трябваше да гледа отначало  новото дело срещу  Атанас Червенков, известен с прозвището Райфъла и неговата група, върна делото обратно на прокуратурата.  Неочакваният обрат настъпи, след като съдът прецени, че в обвинителния акт са допуснати процесуални нарушения. Въпреки това, Червенков и другите обвиняеми остават с непроменена мярка – задържане под стража.

Те са обвинени за опит за поръчково убийство,  умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно притежание на боеприпаси.

Точно преди година Райфъла получи 13-годишна присъда, която обаче бе отменена от Апелативния съд и делото - върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав. В началото бе даден ход, като в залата присъстваха и сочените за мишени на Райфъла – управителят на медицински център „Хипоталамус“ – Аргир Аргиров,  бившият депутат  от ГЕРБ Антоний Йорданов и съпругата му Татяна, собственици на част от подпалените автомобили.

Аргир Аргиров, смятан за конкурент в медицинския бизнес на Атанас Червенков,  за малко не стана жертва на ударната група, след неуспешен опит за убийство.  През февруари 2014 г. той бе приклещен в тъмния вход на блока си в Кючук Париж и многократно намушкан с нож. Макар и тежко ранен, мъжът оказал яростна съпротива и убийците изплашени побягнали, без да го довършат.

Групата на Райфъла е обвинена и за няколко палежа на коли,  четири от които на бившия депутат Антоний Йорданов, който бе ударен на два пъти.  Според разследващите, Червенков поръчал палежите като отмъщение към  депутата за неосъществена услуга и по подозрение, че той стои зад отнемането на концесията на пазара до областната управа.  Пострадалите  предявяват граждански искове за понесените щети.

По време на всички досегашни  заседания, съпругата на Райфъла  Ева твърдо настояваше, че той е невинна жертва  на други интереси. Атанас Червенков бе арестуван в началото на 2015 г. и оттогава е в ареста, въпреки многобройните опити да излезе на свобода изтъквайки тежки здравословни проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във