Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът върна на прокуратурата делото срещу бившия шеф на НДК

Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинението срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Според съда в обвинителния акт има допуснати съществени процесуални нарушения, които следва да се отстранят, за да започне делото по същество. Боршош е обвинен за нецелесъобразно разходване на над 3 млн.лв. от бюджета на НДК и умишлена безстопанственост и сключване на 15 неизгодни сделки. Кръстев е обвинен за заплашване.

По време на разпоредителното заседание по делото адвокатът на Боршош Даниела Доковска заяви, че обвинителния акт е неясен и в него липсват факти, като поиска той да бъде върнат на обвинението, за да го поправи.

Според прокуратурата обаче, фактите и обстоятелствата в обвиненията били достатъчни по своя обем и че голяма част от аргументите на защитата са въпроси по същество, които не се решават в разпоредителното заседание. Съдът прецени, че част от въпросите, повдигнати от защитата, наистина следва да се решат в хода на делото. Той отбеляза обаче, че все пак процесуални нарушения в обвинението са допуснати, както и че в него липсват достатъчно фактически твърдения.

Според съда нарушенията възпрепятстват обвиняемия да разбере в какво престъпление е привлечен. Определението подлежи на протест в 7 дневен срок. Прокурорът по делото Ирена Ганчева коментира, че ще се запознае с мотивите на съда и след това ще прецени дали да протестира определението на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във