Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът върна на работа кмета на Септември

Апелативният специализиран съд реши да не отстранява временно от длъжност кмета на Септември Марин Рачев. Преди седмица, с мотив, че може да попречи на разследването срещу него, първоинстанционният наказателен съд отстрани Рачев от длъжност, но той обжалва решението, съобщава БНР в предаването ''12+3''.

Марин Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, ощетила Община Септември с малко над 200 000 лева. Ден преди днешното решение друг състав на съда намали почти наполовина паричната му гаранция – от 250 000 на 130 000 лева. Съдия Пламен Панайотов реши да го отстрани от длъжност, съобразявайки се изцяло с позицията на наблюдаващите прокурори Дойчо Тарев и Мария Николова.

Особено в тези малки населени места кметът е този, който дава възможност и за работа, коментира Николова. Те са в йерархична зависимост от него и той не трябва да бъде на тази длъжност - най-малкото, докато извършим тези действия, подчерта Тарев.

Миналият понеделник поддръжници на Рачев бяха около и в сградата на спецсъда, убедени, че той е най-добрият кмет, когото са имали и е несправедливо обвинен. Днес пред сградата на съда в София отново има и жители на Септември. Заедно с това пред сградата на администрацията в Септември се провежда мирен протест в подкрепа на Марин Рачев, каза кметът на септемврийското село Ветрен Радослав Лютаков и допълни, че по информацията, с която разполага, гражданите на Септември възнамеряват като следваща стъпка да затварят жп гарата за час-два.

Facebook logo
Бъдете с нас и във