Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдът задържа за постоянно в ареста двамата висши служители на РЗОК

Мотивите на съда са, че е налице обосновано предположение за извършено престъпление и има опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административен съд на 17 май.

Адвокатите на двамата обвиняеми Зоя Тошкова и Стефан Левашки казаха, че ще обжалват решението.

Преди заседанието на съда, те поискаха  да се запознаят с документите по разследването и то започна с близо два часа закъснение. Според държавното обвинение чрез аптеки - фантоми Иван Деспотов и Влади Манев,  както и двамата техни съучастници- Николай Александров и поставеното лице Йотинов, са източили от Здравната каса над 1 милион лева.

Наблюдаващият прокурор Светлозар Чераджийски поиска постоянен арест с аргумент, че те са привлечени като обвиняеми за тежки престъпления и в качествето им  и на длъжности лица . По думите му мозъкът на схемата е бил Иван Деспотов, който е предоставил списъци с  ЕГН-та, кодове на заболяванията и на  лекарствата на Димитър Йотинов,на чието име са били разкривани фиктивните аптеки. На негово име е имало  3 дружества, като последното „ Изгрев фарма“ е било регистрирано на ул. Средец в Пловдив. На практика обаче, тази аптека никога не е работила, нито е имало лекарства в нея.

През нея обаче са били източени за последния месец близо 90 хиляди лева.

В съдебната зала държавното обвинение за първи път обясни, че в хода на разследавнето е станало ясно, че в схемата има болни, на чиито имена са били изписвани лекарства за хепатит и цироза за 22 хиляди лева, но самите пациенти не са знаели това. При разпитите те са заявили, че не са получавали и лекарствата.

През фиктивните аптеки и с  фалшиви рецепти са взимани суми за скъпи лекарства от Здравната каса. Всъщност касата е плащала дублираните медикаменти без да е реализирана истинска продажба.

Според прокуратурата  двамата служители на касата Деспотов и Манев  не само не са осъществили нужния контрол, но и са в основата на схемата.

В колата на държаните служители са намерени близо 90 000 лева. Банкнотите били със същите серийни номера като на банкнотите, преведени от банката на аптеката фантом "Изгрев фарма".

Техен съучастник е и  Николай Александров. В залата се разбра, че той и подставеното лице в схемата Димитър Йотинов са направили  самопризнания и  са  пуснати с парични гаранции. За първия тя е 20 хил. лева, а за втория- 3000. Това даде повод адвокатите на Деспотов и Манев да възразят и също да поискат по-лека мярка за своите клиенти с аргумента, че и четиримата имат обвинения за документна измама и подкуп.

Адвокат Зоя Тошкова дори попита дали няма някаква „ договорка“ между прокуратурата и пуснатите под гаранция.Тя и колегата и Левашки заявиха, че обвиненията на прокуратурата са непълни, обвинението е объркано и несъответства на събраните доказателства по делото.Тошкова се възмути в съда, че днес тя и Левашки са извикани по спешност за повдигане на ново обвинение, и обвини прокуратурата, че се опитва да "смачка" защитата, като ги поставя в извънредни ситуации.

Според Левашки неговият клиент Манев не е споменат никъде в документите по делото, както и няма доказателства , че е взел подкуп или пряко е извършил документа измама. Никъде няма и негов подпис. Моят клиент няма никакво участие в схемата, той не познава Николай Александров, нито Йотинов, те също не го познават. Качил се е в автомобила и веднага след това са били спрени от полицията. Казва, че парите били на пода под седалката, заяви адвокатът на Влади Манев.

От своя страна наблюдаващият прокурор обясни, че към момента нито Манев, нито Деспотов са дали показания и не желаят да свидетелстват.

По-рано в Пловдив вътрешният министър Валентин Радев коментира, че случаят с източването на РЗОК в града не е изолиран. Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай, работим в цялата държава, защото има изтичане на големи суми. Той посочи, че са започнали с медицинските заведения във Враца и Пловдив, има повсеместен натиск, включително с ГДБОП и прокуратурата. "Във фокуса ни са от много време, защото големи потоци пари изтичат по схеми с лекарствата. Наблюдаваме и болниците, където също има недобри практики", каза Валентин Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във