Параграф22 Daily

§22 Новини

Съкращенията на служителите на затворите не доведе до нищо добро

Съкращенията на служителите на затворите не доведе до нищо добро. Това каза Иван Петров, председател на УС на Синдиката на служителите на затворите в ефира на „Преди всички” по БНР, във връзка с протестите в системата на МВР. „Проблемите, които възникнаха сега с предлаганите промени в закона за държавния бюджет и Закона за МВР касае изцяло служителите и в министерство на правосъдието или дирекция „Изпълнение на наказанието” или дирекция „Охрана на съдебната власт”, тъй като ние сме служители по Закона за МВР и тези респективни мерки изцяло засягат и нас”, заяви Петров.

„В началото на годината имаше постановление на Министерски съвет, в което се казваше, че за да бъдат съхранени разходите в точка персонал или да бъдат съкратени служители в диалог с Министерство на правосъдието, с политическото и професионалното ръководство на двете дирекции съвместно с надпредставителите на служителите в тези дирекции направихме необходимото сред дълги преговори, технически пресмятания къде и какво може да бъде направено направихме такава промяна – съкратихме не малка част почти 10% от наличния състав на двете дирекции. За съжаление това не доведе до нищо добро. Хората, които съкратиха, които си тръгнаха трябваше някой да поеме техните служебни задължения, а това доведе до допълнително натоварване на останалите служители”, каза още Петров.

„В чисто икономически план това не доведе до нищо, тъй като намаляването на тежестта от финансовата тежест – заплатите на тези хора е много малка и не можа да компенсира недостига на средства от бюджета. Така отново в края на тази година бяха отпуснати около 19 млн. лв. и това беше сумата, която трябваше да бъде в намаления бюджет”, допълни председателят на синдиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във