Параграф22 Daily

§22 Новини

"Света Ана" спечели в съда първия рунд от войната с РЗИ, битката продължава

Административният съд във Враца уважи претенциите на медицински център „Света Ана“ срещу отказа на Регионална здравна инспекция в града за промяна в регистрацията, научи агенция BulNews.bg. Казусът е от началото на годината и доведе до затварянето на частната МБАЛ „Вива Медика“, тъй като тя остана без лаборатория след отказа на държавната МБАЛ „Христо Ботев“ да предостави своята.

Според решение №212 от 25.05.2018 г. по административно дело №179 на съдия Татяна Коцева, РЗИ – Враца е трябвало да издаде разрешително на МЦ „Света Ана“, след като медицинският център е настоял разкриването на втори адрес на лаборатория, а именно на бул. „Втори юни“ №66, където се намира МБАЛ „Вива Медика“. В мотивите си съдия Коцева пише, че съгласно Закона за лечебните заведения, заведения за извънболнична помощ имат право да разкриват втори адреси на клинични лаоратории, какъвто е случаят с МЦ „Света Ана“  – на бул. „Втори юни“ №66. Според представените по делото материали, „здравната инспекция не е извършила проверка на внесеното заявление, а е издала немотивирано отказ, правейки анализ на отношенията между МБАЛ „Христо Ботев“ и МБАЛ „Вива Медика“, което не е обект на спора“, съобщи адвокат Милена Миковска, защитник на частното дружество.

Съдът е отправил препоръка към директора на РЗИ – Враца д-р Орлин Димитров „да спази чл.44, ал. 1 и да извърши регистрацията на заявения втори адрес“.
Решението на врачанския административен съд не е окончателно. То  подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок, който изтича на 11 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във