Параграф22 Daily

§22 Новини

Тайникът с парите на арестувания шеф на ДАИ бил като „пещерата на Аладин”

Около 400 000 лв. са иззети при вчерашната спецакция, при която беше задържан шефът на ДАИ Цветелин Цветанов. В самия Цветанов е имало 175 000 лева, стана ясно на брифинг в Спецпрокуратурата с представители на ДАНС и ГДБОП. Шефката на Апелативна спецпрокуратура Даниела Попова обяви, че при вчерашната реализация са били задържани участниците в организираната престъпна група, занимаваща се с корупционни действия, част от тях са от ръководството на ИА „Автомобилна администрация“.

Ръководител на групата е шефът на ДАИ Цветелин Цветанов. Деветимата членове са: Емил Иванов-началник на областния отдел в Плевен, Венцислав Генов – началник на областния отдел в Габрово, Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов – бивши служители на агенцията, Цветелина Димчева и Соня Христова - началници на отдели, Иван Иванов – инспектор от областната агенция във Видин и Цецка Димитрова – собственик на автомобилна школа. Иззети са бланки, предварително попълнени за участниците във вчерашния изпит. Той бил за управители на транспортни фирми. Около 20 души трябвало да получат разрешение.

Голяма сума пари е открита и в дома на тъста на Цветанов в Долни Дъбник. В момента се провеждат процесуално-следствени действия и не е ясно за каква сума става въпрос. Разследващите описват тайника в къщата в Долни Дъбник като „пещерата на Аладин“.

Стана ясно, че са събирани нерегламентирани суми от фирми, или т.нар „такса спокойствие“. Манипулирани са изпити за придобиване на книжка, категории, професионална компетентност. Най-скъпо стрували разрешенията за превозване на опасни товари, ставало ясно от събраните доказателства. За тях се плащало 3000 лв. Събирани са нерегламентирани суми и за назначаване на служители. Нерегламентирани пари на ръка са вземани и от водачи на МПС, спирани при рутинни проверки, както и от проверка на дейността на транспортни фирми. Част от парите са изпращани чрез спедиторски фирми, като има информация, че те са предавани и директно на Цветанов. Тарифите варирали от 300-400 лв. до 2500 лв. в зависимост от услугата.  

Шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев поясни, че изпитът за превозване на опасни товари е сложен. Той се състои от тест, казус и събеседване  и много малка част от лицата могат да го вземат. Иззета е и тетрадка, в която са записвани имената на хората и сумите, които са платили. Парите на Цветанов не са намерени в кабинета му, а в жилище.

Разследването е започнало по сигнал в ДАНС. „Операцията е пример за много добро и високо ниво на взаимодействието между структурите“, похвали се Шефът на отдел „Противодействие на корупцията“ в ДАНС Димитър Влахов.

Между 5 и 15 години затвор грозят Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във