Параграф22 Daily

§22 Новини

Телефонни измамници търсят "преводачи"

Телефонни измамници се опитват да мамят чрез схемата „необходимост от преводач“. Днес са получени няколко обаждания от жители на Шумен, които съобщили, че на стационарен и мобилен телефон ги търсил мъж, който се представил с реалните имена на началник на полицейско управление. Обяснил, че в ареста има задържан чужденец и са необходими услуги на преводач. Настоявал да намерят подходящ човек, който ще получи като възнаграждение между 700 и 1000 лева. За целта обаче „преводачът“ трябвало да купи ваучер и да продиктува номера, за да може „задържаният“ да се обади на близките си. Обяснявали, че парите ще бъдат възстановени в полицейското управление, сочи БНР.

В друг случай обяснили, че задържаният разполага с внушителна сума в банковата си сметка, но е необходимо да му бъде платена гаранцията. Молят „преводача“ да преведе исканата сума за гаранция и да донесе документ в полицейското управление с уговорката, че парите ще бъдат възстановени.

От полицията апелират към гражданите да не се доверяват на непознати, които ги търсят по телефона и се представят за ръководни служители на МВР. Няма практика директорът на Областната дирекция на МВР- Шумен или началник на полицейско управление да търси такива услуги от граждани по телефона, още по-малко придружени с искане за внасяне на парична сума по някаква сметка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във