Параграф22 Daily

§22 Новини

Токсиколог: При изследванията на Гебрев е открит пестицид

Използвано ли е химическо оръжие на българска територия? Британски медии заподозряха, че срещу бизнесмена Емилиян Гебрев е използван невропаралитикът "новичок", какъвто бе установен в пробите на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал. Възможно ли е химическото оръжие "новичок" да се обърка с пестицид, използван в земеделието за борба с вредителите? "Клиничната картина е една и съща, но в анализите се откриват две различни вещества. Както в България, така и във Финландия е открит фосфорорганичен пестицид. Не е открито бойно отровно вещество. Това изключва едното да бъде сбъркано с другото", обясни токсикологът проф. Никола Александров за зрителите на "България сутрин".

По думите му и двете вещества могат да постъпят в човешкия организъм по всички възможни пътища - през устата, през кожата или през дихателните пътища. От една салата човек може да изпадне в кома, потвърди токсикологът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Александров уточни, че разликата при пестицидите и бойните отровни вещества е в токсичността."Българските лаборатории са достатъчно компетентни, за да могат да установяват това, което е установено и във Финландия", посочи токсикологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във