Параграф22 Daily

§22 Новини

Топ 10 на най-видимите фалшификации на изборите

Фрапиращи разлики са открити между протоколите, писани в Секционните избирателни комисии, и тези, предавани в ЦИК! Преправяни и драскани, с многобройни грешки при преброяването на гласовете. Това са само част от нарушенията в изборните протоколи, които главният редактор на „Офнюз” Владимир Йончев представи в предаването „Здравей, България”. Първият пример е от първа секция в столичния квартал „Лозенец”. От протокола излиза, че в нея има над 300 гласували - 33-ма са гласували за районния кмет на БСП, 33-ма са гласували за листата на БСП, 9 души са гласували с преференция, а нито един не е гласувал за кандидата на БСП за столичен кмет – проф. Михаил Мирчев. „Изглежда меко казано съмнително”, коментира Владимир Йончев. „Този обаче е най-невинният протокол”.

В една от секциите в „Красно село” са гласували 343-ма души. От протокола излиза, че няма нито една преференция. „Това е дописван протокол, който се различава от истинския”, смята Владимир Йончев. „В ЦИК са качвани протоколи, които нямат нищо общо”.

Третият пример, който даде Йончев е от Варна, район Одесос. Там за „Движение 21” са гласували 21 души, а са отчетени само 7 гласа. Протокол от Нови Искър пък е целият надраскан и преправян. В протокола, издаден от СИК първо е написано, че за ГЕРБ са дадени 73 гласа, после е задраскано и поправено на 61, а в протокола, предаден в ЦИК са отчетени 134.

„Не са се колебали дали 73, или 61 гласа, а направо са ги събрали”, коментира Владимир Йончев.

В Перник пък протоколите от секция 39 и секция 15 са с еднакви номера. Освен това кандидат, получил 11 гласа, а в протокола, даден в ЦИК пише, че има 112 гласа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във