Параграф22 Daily

§22 Новини

Топфалшификатор отива на съд за холограми за печатане на 100 евро

Топфалшификатор, който през 2010 г. бе хванат със 7 самоличности при акцията на МВР „Пещерата на Али Баба“, отива на съд за холограми за печатане на банкноти от 100 евро, научи „Борба“. Делото срещу Мирослав Танков е тази седмица в Окръжния съд и при доказване на вината му го грозят до 6 години лишаване от свобода. На 21 април преди 7 години той бе закопчан в квартирата си на ул. „Вихрен“ в старата столица, където се бе крил доста време от властите със седем различни лични карти с малко име Мирослав. При обиска полиция е иззела освен всичко друго и три броя холограмно правоъгълно фолио с размери на банкнота с надписи 100 евро. Холограмите са дифракционни оптически вариращи елементи, които се ползват за изработка на фалшиво евро. Фалшивките щели да бъдат пласирани в Гърция, но тогава мащабна полицейска операция прекъснала далаверата на Танков.

Акцията бе проведена заради огромното количество фалшиви винетни стикери на стойност 600 млн. лв., а цялото това дело все още не е стигнало до съда, установи проверка на вестника. Главен обвиняем по него бе бившият рекламен бос Иван Иванов с фирма „Би“, който през юли т. г. изненадващо почина. След това скандалният процес, добил популярност като „Фалшификаторите“, е бил спрян временно след смъртта на главния обвиняем. Сега за едно от престъпленията Танков отива пред Темида в Окръжния съд, а останалата част от разследването щяло да се препрати в Районна прокуратура.

За фалшивите винетки 44-годишният Мирослав Танков също е обвиняем. Той е инженер, но никога не е работил като такъв и има зад гърба си няколко години в затвора за фалшификации. Заедно с него за изготвяне на фалшиви винетки все още са обвинени още четирима души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във