Параграф22 Daily

§22 Новини

Транспортна фирма от Хасково с 6 бона глоба за трафик на екзотични костенурки

Хасковска транспортна фирма отнесе два акта от Регионалната инспекция по околна среда и води за трафик на осем алигаторови и една кайманова костенурка. Постановленията са за 5 000 лв. и 1 500 лева, уточниха от държавния екоконтрол.

Екзотичните влечуги са стопирани на входа на България при митническа проверка на ГКПП Капитан Андреево в края на май миналата година. Те са пътували от Турция и е трябвало да стигнат в Германия. „Не е правен опит за укриване на костенурките“, посочиха от Митницата. Тъй като обаче преносителят им не е разполагал с необходимите документи според Европейския регламент по Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) за износ и внос превозното средство е спряно, а според практиката в такива случаи са повикани експертите от РИОСВ. От там посочиха, че превозвачът не е имал нито разрешение за износ по CITES, нито нотификация за внос по регламента.

След определянето към кои видове принадлежат, земноводните са конфискувани и предадени в Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в с. Баня до Несебър. В момента все още са там, уточниха от РОСВ-Хасково.

Алигаторовата и каймановата са северноамерикански видове сладководни костенурки. Животните са с огромни размери спрямо нашите познати блатни костенурки. Силно агресивни са дори към представители на собствения вид.

Според процедурата, след излизането на наказателните постановления към фирмата, от която са иззети, тече срок за обжалване. Едва и след неговото изтичане експертите от Министерството на околната среда ще решат съдбата на костенурките. Единият вариант е те да бъдат пуснати на свобода, но това едва ли ще се случи, тъй като е твърде възможно да не оцелеят в нашите географски ширини, коментираха експертите. Затова най-вероятно те ще останат за постоянно в Центъра, където сега са временно настанени или ще бъдат предадени в зоопарк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във