Параграф22 Daily

§22 Новини

Тревога: КС може да се окаже без съдии - специалисти по конституционно право

Тази есен Конституционният съд (КС) може да се окаже без нито един специалист по … конституционно право. Тази перспектива е съвсем реална, предвид известните до момента имена, спрягани за нови попълнения в състава на институцията.

Нещо повече - след изтичането на мандата на проф. Пламен Киров, проф. Димитър Токушев и Красен Стойчев в КС няма да останат юристи, посветили се на теорията на правото. Единствените представители на научната общност, които остават, са проф. Цанка Цанкова и проф. Борис Велчев, но всеки от тях е профилиран съответно в областта на гражданското и наказателното право, отбелязва "Правен свят".

Мнозинството от практици не е минус за институцията, но липсата на доказани конституционалисти, определено няма как да не се отрази на качеството и задълбочеността на актовете на КС. Това важи с най-голяма сила, когато на съда се налага да тълкува норми от основния закон.

Да "вкарат" конституционалисти и представители на научните среди в КС е задача на президента и Народното събрание. Сред имената на юристи, които се въртят в публичното пространство за евентуални номинации от тези две институции, обаче нито един не е профилиран в областта на конституционното право.

През последните дни юристи коментират с изненада, че сред обсъжданите за евентуални кандидатури на държавния глава, не е членът на правния му съвет проф. Мариана Карагьозова. Тя е професор именно в катедрата по Конституционно право на СУ "Св. Климент Охридски". Проф. Карагьозова беше сред експертите, поканени от временната комисия за предстоящите промени в основния закон в частта за съдебната власт и участва активно в дискусиите.

След последните си публични изказвания, насочени пряко срещу Росен Плевнелиев и съдебната реформа, предлагана от правителството, друг от преподавателите по конституционно право – проф. Георги Близнашки, по всяка вероятност е изгубил всякакви шансове да бъде назначен в КС.  

Юрист с безспорен авторитет, който, макар да не се вписва в профила на конституционалист в тесен смисъл, ще е полезен в КС и чието име досега не е споменавано като евентуална кандидатура е проф. Екатерина Трендафилова. Освен специалист в областта на наказателно право и процес и дългогодишен преподавател, проф. Трендафилова до тази година беше съдия в Международния наказателен съд в Хага, където е натрупала допълнителен опит.

От спряганите до момента имена най-близко до теорията на правото е това на съветника на президента доц. Кристиан Таков. Доц. Таков покрива и другия дефицитен профил сред конституционните съдии – този на цивилистите. Той е специалист в областта на гражданското и търговското право, а отскоро е и председател на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата.

По неофициална информация обаче доц. Таков можело да бъде "изместен" от бившия премиер Филип Димитров. Макар и с дългогодишен политически опит, Димитров не е практикувал през последните десетилетия и евентуалното му назначение в КС разбуни правната общност. Друг бивш политик сред спряганите за конституционни съдии – Екатерина Михайлова, пък беше разкритикувана заради факта, че е защитила докторската си степен не в юридически факултет, а в такъв по политически науки. Под ръководството на професора политолог Евгений Дайнов, Михайлова е писала за ролята на държавния глава в законодателния процес и е направила преглед на българските конституционни модели. Екатерина Михайлова е почетен професор на Нов български университет и преподавател по право. Тя е автор на книгата "Парламентаризъм и правова държава в България".

Екатерина Михайлова е сочена и за евентуален избор на парламента за запълване на единственото място в КС от квота на Народното събрание, което се освобождава тази есен. След избора на социалистката Мая Манолова за омбудсман обаче все по-вероятно става депутатите да изберат за конституционен съдия все още действащия омбудсман Константин Пенчев. През всичките си битности – на съдия, адвокат, синдик, депутат, председател на Върховния административен съд и обществен защитник, той е типичен практик.

Такъв по правило ще е и върховният съдия, който предстои да влезе в КС тази есен, който и да е той. Сред спряганите имена са тези на заместник-председателките на ВКС Павлина Панова и Таня Райковска, на съдиите от ВКС Борислав Белазелков (председател на УС на ССБ) и Росица Ковачева (съпруга на бившия конституционен съдия Владислав Славов).

Facebook logo
Бъдете с нас и във