Параграф22 Daily

§22 Новини

Убийството на един от най-видните босове на СИК Дмитрий Минев-Руснака

Около 18.30 ч. на 24 октомври 2004 г. снайперист убива с един куршум в сърцето един от най-видните представители на СИК - Дмитрий Минев - Руснака. Разстрелът е извършен в центъра на София - пред заведението "Up stairs" на бул. "Витоша". 39-годишният Минев е пристигнал час по-рано в заведението с десетината си гардове. На излизане е прострелян и се свлича в ръцете на охраната. Стреснатите охранители качват шефа си в кола и го откарват в "Пирогов". Лекарите там обаче само констатират смъртта му. Руснака е прострелян фатално в сърцето си спомня Флагман.

При огледа криминалистите разкриват, че снайперистът е стрелял три пъти, но два от куршумите попадат в кашпа и в рамката на вратата на заведението.

Убиецът е стрелял с карабина с оптически мерник от апартамент на последния етаж на кооперацията над Търговския дом на бул. „Витоша“. След това посипал с червен пипер жилището, за да не могат следовите кучета да "хванат" миризмата му, и се измъкнал през покрива на сградата. Версиите за убийството са от разчистване на лични сметки сред босовете на СИК до преразпределение на наркопазарите. Нито една обаче не е доказана и смъртта на Димата Руснака се превръща в поредното "студено досие", като разследването е прекратено.

Кой е Дмитрий Минев?

Дмитрий Русевич Минев е роден на 19 юни 1965 година в Русия, откъдето идва и прякорът му Руснака. Пристига в България в началото на демократичните промени. Руснака става известен заедно с Красимир Маринов-Маргина около т. нар. гангстерска война през 1993-1994 г. Тогава МВР ги обявява за издирване и те заминават за чужбина. След връщането си в България заедно с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата създават охранителната фирма СИК, която по-късно става застрахователна компания. През 1998 г. обаче им е отнет лицензът.

В края на 1997 г. Руснака прави фирма с Красимир Маринов - "Фаст - Ком", за заведения, рехабилитация и организиране на състезания, автосалони и оказионни къщи.

Съдружници на Дмитрий Минев в "Интергруп енд партнерс" са Венцислав Стефанов, Стоил Славов, Милчо Бонев - Бай Миле, Румен Николов - Пашата; Красимир Маринов - Маргина и Младен Михалев - Маджо. Стоил Славов бе разкъсан от бомба на 19 януари 2004 година в асансьора на бизнесградата на столичния булевард "Джеймс Баучър", заедно с още трима души.

На 6 юли 2004 г. пък бе отвлечен синът на Венцислав Стефанов ­ - Димитър. Той е в неизвестност и досега.  На 30 юли 2004 г. бай Миле и петима от гардовете му бяха разстреляни от хора в полицейски униформи. Това стана докато той обядвал в ресторант -­ градина "Славия" в едноименния спортен комплекс на ул. "Коломан 1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във