Параграф22 Daily

§22 Новини

Ученици от Русе ще слушат лекции в Административния съд

Административният съд в Русе и Окръжната прокуратура поставят съвместно начало на пилотната образователна програма на Висшия съдебен съвет и на Министерството на образованието и науката - "Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Това съобщиха от съда в крайдунавския град.
Цикълът от лекции, който Административният съд ще осъществи до края на втория учебен срок, е насочен към учениците от десетите класове на професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети".

Първата среща ще се състои на 25 март /петък/. Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции, какви са видовете съдебни услуги, предоставяни от административните съдилища, гарантирано ли е правото на достъп до правосъдие за всеки, са само част от темите, които лекторът съдия Вилиана Върбанова ще представи пред учениците.
В предстоящата лекция ще участва и прокурор Радослав Градев от Русенската окръжна прокуратура, който ще запознае децата с темите "Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления" и "Детско правосъдие".

Инициативата се осъществява с цел превенция и повишаване на информираността на учениците за структурата и значението на съдебната система. Основната идея е формиране на правна грамотност и култура сред младите хора и създаване на реална представа за работата на органите на съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във