Параграф22 Daily

§22 Новини

Условна присъда от 3 г. спрямо длъжностно лице, присвоило 154 153 лв., връчени му да ги управлява

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас, съдът наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години спрямо Лилия А. – адвокат. Тя е подсъдима за това, че в периода от 25.08.2009 г. до 22.02.2010 г. в гр. Бургас и в гр. Несебър, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – „експерт маркетинг“ в търговско дружество, присвоила чужди пари, връчени й в това качество и поверени й да ги пази и управлява, в големи размери – 154 153 лева, собственост на търговското дружество, като не изпълнила задължението си да отчете получените и плащани суми по сключени договори за покупко-продажба на недвижими имоти и по запис на заповед – престъпление по чл.202, ал.2, т.1, вр. чл.201, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.58а, ал.1 от НК.

Търговското дружество е собственост на канадския гражданин Григорий Б. Предметът му на дейност е свързан със строителството и продажба на имоти. За да реализира бизнес-намеренията си, собственикът на дружеството наел подсъдимата, тъй като е търсил човек с юридическо образование, който реално да ръководи дружеството. Така Лилия А. била назначена, въпреки че по трудов договор е заемала позиция – „експерт маркетинг“.

Позицията й е позволявала да се разпорежда и с финансови средства. Присвоената сума от 154 153 лева е получавана от нея при пет отделни случая от клиенти или техни представители, които искали да си закупят имот от търговското дружество и един случай от представител на друго търговско дружество, дължащо пари на това управлявано от нея.

Присъдата е постановена по реда на съкратеното производство. Лилия П. е лишена от право да заема държавна или обществена длъжност както и е лишена от право да упражнява търговска дейност, свързана с управление или пазене на чуждо имущество и материалната му отчетност за срок от 3 години.

Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във