Параграф22 Daily

§22 Новини

Уволниха чиновник, нарекъл майки на деца с увреждания ”кухи лейки”

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин е освободил от длъжност Светослав Славчев - главен експерт в звеното "Сигурност на информацията и подготовка за отбрана". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на труда и социалната политика.

Освобождаването на Славчев е заради недопустимо отношение към майки на деца с увреждания.

Историята на скандала:

- Чиновник от Министерство на труда и социалната политика бе заснет да нарича майки на деца с увреждания - "кухи градински лейки", по повод вчерашния им протест. Вчера стотици родители на деца с увреждания от цялата страна протестираха в София с искане за адекватна помощ. Повечето майки, облечени в черно, носеха черни балони.

На скандалното видео, което бе разпространено в социалните мрежи, е заснет разговор между служителя на МТСП и един от участниците в протеста, чийто брат е инвалид. Той пита дали министър Ивайло Калфин ще е в сградата на ведомството по време на протеста, а чиновникът му отговаря, че социалният министър в сряда е зает плътно - първо на заседанието на Министерски съвет, а след това и в парламента, където има блиц контрол.

"Ще предадеш на този, който ви организира протест, че е кух като градинска лейка. В сряда протест не се прави! Първо има МС, после блиц контрол в парламента. Никой не може да си позволи лукса да не отиде, нито на едното, нито на другото. Организаторът им е просто куха градинска лейка", казва чиновникът.

Една от организаторките на протеста е Ина Маринова, която е майка на 14-годишната Вики, болна от детска церебрална парализа."Не знам дали сме кухи или запълнени лейки, но защо трябва да сме някакви, за да си търсим правата. За мен това е крайно неуважително, защото ние не сме някакви организации. Ние, организаторите, сме обикновени майки, родители на деца с увреждания. Но имаме права, искания и проблеми, които те трябва да решават. Аз не се чувствам обидена, по-скоро ми е смешно, но министър Калфин трябва да се чувства засрамен, защото това са служители, които той е назначил", категорична бе Маринова, цитирана от bTV.

Тя допълни, че за една година след предишния им протест през април 2015 г. нищо не се е променило за родителите с увреждания.

Министър Калфин поднесе извиненията си на майките на деца с увреждания. Той обясни, че заснетият служител отговаря за контрола и сигурността в министерството и се казва Славчев.

"Искам да започна с извинение към организаторите и всички, които са се почувствали засегнати. Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството. Служителят, естествено, че ще понесе наказание. Има си процедура”, каза Калфин.

Той поясни, че не се е срещнал с майките, защото в сряда по закон трябвало да бъде в парламента и на Министерски съвет.

„Днес ще се видя с представители на протестиращите и ще се чуем”, допълни социалният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във