Параграф22 Weekly

§22 Новини

В 701 от случаите, силите и средствата са използвани неправомерно

При предишното управление,на ГЕРБ, в 701 от случаите, силите и средствата са използвани неправомерно при операции, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при дебатите по вота на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред.


"До края на 2013 г. технически възможности да бъдат подслушвани мобилни телефони имаше в СДОТО и ДАТО, която беше контрола на министъра на вътрешните работи. Не можеше да има подслушване, за което няма разпореждане от министъра на вътрешните работи. Не можеше да бъде проведено сериозно разследване без знанието на зам.-председателя на политическата партия.


Бившият министър многократно е уведомяван за нарушения. Заключенията са, че в резултат на нарушенията в СДОТО може да се подслушва незаконно, да се направят записи. От тези изводи възможностите за въздействие по значими разследвания стават големи", заяви вицепремиерът.


"Липсват разговори. Бившият министър е бил уведомен, че се извършват подобни нарушения. След изтеклите записи по скандала "Мишо Бирата" е извършена проверка. Установено е, че служител на СДОТО е имал неправомерен достъп и е направил запис на файлове, които излязоха. Той е уволнен дисциплинарно. Многократно бяхме свидетели на прикрито използване на информация - не според закона. От трибуната бяха четени СРС", каза Йовчев.


"Според действащия закон има възможности министърът да окаже въздействие върху разследванията, които се водят, да повлияе върху решението да се започне разследване, как да премине и как да приключи", заяви Цветлин Йовчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във