Параграф22 Daily

§22 Новини

В Балчик приключи огледа на разбилия се самолет, още търсят причината за трагедията

Загиналият при приземяване на летището в Балчик пилот е 52-годишният варненски бизнесмен Севдалин Вълнаров, сочи Дарик. Любителят пилот е зам.-председател на Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, изпълнителен директор е на фирма "Рубиком инженеринг".

Мъжът взел свидетелство за пилот преди две години и три месеца, изкарал е курса в Авиационния център в Долна Баня. Със съдружник купили двуместен самолет Cirrus SR22 от Испания.

В Балчик вече приключи огледа на разбилата се в петък вечер машина. Самолетът не се е запалил, каза шефът на разследващото звено Христо Христов. За съжаление приборите са разбити и е трудно да се каже с каква скорост се е приземил. "Очевидци са заявили пред разследващите, че тя е била висока, но това е субективно усещане", поясни Христов.

Най-вероятно причина ултралекият самолет да се обърне е грубо кацане, при което е подскочил и се е обърнал, след което е последвало разпадане. Вятърът е бил към 2-3 м/сек, страничен и леко пулсиращ, но според разследващите, не той е причина за преобръщането.

Вчера около 17.45 ч. самолетът излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 м, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18.54 ч. е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане.

Самолетът се е приземил твърдо, при което е подскочил, при такава ситуация е неуправляем, казаха от звеното. След това се преобръща през крило по гръб и както се установи беше установено днес при огледа, се разпада.

Това е третият инцидент във въздуха за последната седмица. На 22 август край Шумен падна самолет "Пайпър" с двама на борда, баща и син. Предния ден пък военен хеликоптер закачи жици при Стамболийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във