Параграф22 Daily

§22 Новини

В хакерската атака в неделя са направени над два милиарда заявки само към един интернет адрес

Над две милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове около втория тур на изборите за местна власт в България, съобщи пред журналисти заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, цитиран от БТА. По думите му, атаката към информационните сайтове на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур. Едновременното насочване на милиарди заявки е било организирано от адреси в Азия, Европа, Африка и др.

Заместник-министърът каза, че на 1 ноември натискът от атаките към сайта на Централата избирателна комисия не беше толкова видим за интернет потребителите, тъй като експертите на "Информационно обслужване" АД и екипът за реакция при компютърни инциденти в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" - CERT BG бяха взели необходимите мерки.

Заместник-министър Валери Борисов подчерта, че атаките са само към информационните портали на институциите. Информационните системи, съдържащи различни данни на държавни институции, са защитени надеждно, бе категоричен той.

Екипът за реакция при компютърни инциденти към CERT BG, е отправил искане за съдействие до американския център US CERT. Паралелно с това българските институции работят в екип за отразяване на атаките, но отстраняването на последиците ще бъде по-скъпо от това, което вероятно е платено за организиране на необичайния трафик, съобщи Валери Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във