Параграф22 Daily

§22 Новини

В МВР са получени 75 сигнала за нарушение на изборния процес досега

В МВР са получени 75 сигнала за нарушение на изборния процес досега, работи се по 15 сигнала за купуване на гласове. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на среща с депутати в Народното събрание. Срещата е организирана от групата на Патриотичния фронт с цел обсъждане на мерки за предотвратяване на купуването на гласове и други нарушения на изборното законодателство. На срещата освен министър Бъчварова присъстват и главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, депутати от Патриотичния фронт, ГЕРБ, Реформаторския блок, "БСП лява България", ДПС.

Образувани са 14 производства, задържани са осем лица, каза Бъчварова. В МВР отдавна се подготвяме за тази кампания, имаме утвърден план за работа, отбеляза тя. Министерството подсигурява 360 масови мероприятия с ресурс от около 1000 полицаи. Бъчварова припомни, че е създадено национално междуведомствено звено с участието на представители на МВР, прокуратурата и ДАНС, с ръководител Борислав Сарафов. Създадени са информационни групи в главните и областните дирекции на МВР. Обобщени справки ще бъдат представяни всекидневно от 19 октомври, а от 15 октомври ще започне работа денонощна открита линия на МВР, на която гражданите да подават сигнали.

Тази предизборна кампания започва и с активното участие и съдействие на медиите, отбеляза Сотир Цацаров. Той заяви, че работата на междуведомственото звено дава добри резултати. Цацаров отбеляза, че прокуратурата е поискала от ЦИК снемане на имунитет на кандидати за два случая. Единият сигнал е подаден днес и е свързан с хулиганство на кандидат за общински съветник в Плевен. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев каза, че подават в реално време информация към националното междуведомствено звено. Направили сме типология на видовете механизми, свързани с извършването на т.нар. купуване на гласове, отбеляза той. По думите му тази информация е анализирана и обменена с прокуратурата и МВР. Планирани са действия за предотвратяване на такива прояви, каза още той.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов отбеляза, че нарушаването на изборното законодателство създава сериозен риск за демокрацията и отразяване на реалния вот на избирателите. Трябва да декларираме нашата категорична решимост да не допуснем купуване и продаване на гласове, заяви той.

Зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов допълни, че въпреки приетите закони, опитите да се купуват гласове не намаляват. Ако искаме хората да вярват на институциите, е хубаво да се засилят мерките, да се покаже, че това няма да се толерира и ще се преследва, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във