Параграф22 Daily

§22 Новини

В Несебър и Обзор цената на гласа е стигнала 400 лева

Председателят на „Движение 21” Татяна Дончева поиска оставката на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Причината е, че той като отговорник за провеждането на местните избори се е провалил. От „Движение 21” дадоха специална пресконференция във връзка с вота и националния референдум, които се проведоха на 25 октомври. Татяна Дончева заяви, че гласуването е било много затруднено, а държавната администрация не се е погрижила за облекчаване на процеса.

Според Дончева от изпълнителната власт е зависело да бъде увеличен броят на секционните избирателни комисии, така че в секция да гласуват не повече от 500 избиратели.
Аз самата трудно се ориентирах в интегралните бюлетини и се забавих, а какво остава за по-възрастни хора, с нарушено зрение и т.н., изтъкна лидерът на „Движение 21”.

Печати, снабдяване, логистика – всичко беше сбъркано от А до Я… Основателни са исканията за оставка на Томислав Дончев, отсече Татяна Дончева.
Тя разкритикува и работата на Централната избирателна комисия (ЦИК), в която били вкарани неадекватни членове. Дончева изрази недоумението си, че дори от Реформаторския блок са заменили хора с опит с „пълни дебютанти”.

На въпрос на „Флагман” дали са основателни исканията за оставка на ЦИК, Дончева отговори: „Трябва да бъдат сменени, ама - след дъжд качулка”.

ЦИК трябвало да си отиде най-малкото заради два гафа. Единият бил решението за единен номер на формациите в бюлетините за цялата страна. Това било в пълно противоречие със закона. За говорител на странното решение пък бил пратен членът на ЦИК Цветозар Томов, който минавал за честен човек. Другият гаф бил с предоставянето на медийни пакети за партии от коалициите около АБВ и Реформаторски блок, които нямали това право.

Татяна Дончева изброи къде „Движение 21” ще има общински съветници и кметове, като според нея партията е успяла да изпълни задачата да навлезе в местната власт. На няколко места формацията е на ръба да вкара общински съветник или да има повече такива. Според движението обаче са извършвани много фалшификации на вота.

Купуването на гласове става все по-масова практика и колкото повече се агитира, че „купуването и продаването на гласове е престъпление”, толкова повече това се прави. "Очевидно има много стройна система за купуване на гласове, което според нас прави провеждането на избори безсмислена работа. Говори се, и даже не под сурдинка, за цени на морето - в Несебър, в Обзор, от порядъка на 200, 300, 400 лева за глас", каза Татяна Дончева.

Кой може да купува гласове - който има най-много пари. А най-много пари има управляващата партия ГЕРБ, констатира Дончева. Това било видно от медийното присъствие на партията на Бойко Борисов. Татяна Дончева се оплака, че тарифите на Нова тв и Би Ти Ви за отразяване на кампаниите били „космически”. От Би Ти Ви искат по 12 000 лева за праймтайма, даде пример лидерът на „Движение 21”.

А в отразяването на 90% присъства управляващата партия, малко БСП, ДПС, изброи Татяна Дончева. Печатните медии, които били монополизирани, пак показали финансовите възможности на управляващата партия.

Татяна Дончева заяви, че на много места невалидните бюлетини са твърде голям процент. В някои областни центрове те са около 10 процента. Много хора са бъркали и са отбелязвали вместо числото на партията номер на преференция, отбеляза Дончева. Тя заяви още, че партията дава на своите хора по места достатъчно свобода да решават с кого да се коалират и какво политическо поведение да имат. От „Движение 21” разчитали на качеството и на интелигентността на своите представители, за да вземат правилни решения.
Тъй като много от общинските съветници били неопитни, от партията щели да организират обучителен семинар в близките седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във