Параграф22 Daily

§22 Новини

В НСО липсва граждански контрол, настоя бивш служител в институцията

Няма контрол в Националната служба за охрана, никой не носи отговорност за службата. Това е мнението на бившия служител на НСО полковник Николай Марков. По думите му липсва граждански контрол, защото той е поверен на комисия в парламента. "За последната година има ли един път да е изслушван началникът на НСО в комисията? За дейността на НСО той внася един доклад, който нищо не представлява на практика", обясни полковник Марков в студиото на "България сутрин".

Той каза още, че контрол по бюджета, по дейността и практиките в НСО - не съществува. Бившият служител на Националната служба за охрана подчерта, че президентът Румен Радев е бил прав в изявлението си преди време, че НСО на практика е безконтролна служба.

Според полковник Марков началникът на НСО в оставка Ангел Антонов е бил незначителна фигура и външен за системата. "Той няма компетентност по темата Национална служба за охрана и този вид сигурност, защото това не е относимо към работата в МВР", подчерта полковник Марков в ефира на "България сутрин". Според него Антонов е проблемен за самата служба, защото по негова вина там е създадена непоносима среда за работа.

Бившият служител на НСО попита как началникът на службата в оставка е назначен за консул, като срещу него тече проверка от прокуратурата.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията началникът на НСО в оставка Ангел Антонов е бил компромис от 2013 год. и неговото време е изтекло. "Такива смени в НСО обикновено са с политически контекст", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Безлов подчерта още, че при избора на началник на НСО трябва да има консенсус между президент и премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във