Параграф22 Daily

§22 Новини

В Пловдив са осъдени четирима мъже за телефонна измама

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив са осъдени Александър И., на 23 г., Митко Б., 29 г., Кирил А., на 26 г., и Господин П., на 28 г., за това, че след предварително сговаряне, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у другиго, с което му причинили имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица – престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 във връзка с чл.209 ал. 1 от Наказателния кодекс. По одобрено споразумение, Районен съд-Пловдив е наложил наказание на Александър И. и Митко Б. от по една година и два месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, за всеки един от тях, на Кирил А. – една година и пет месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, и на Господин П. – една година „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от четири години.

На 10 април 2017 г. Кирил А. и Господин П., които се познавали отпреди,  отпътували за Република Румъния, като помолили свой познат да ги закара с автомобила си и му платили за горивото 100 лева. Те стигнали до гр. Букурещ, откъдето купили предплатени карти на румънски мобилен оператор. Настанили се в мотел в покрайнините на града. Кирил А. се обадил на Митко Б. и му казал, че смятали да извършат телефонна измама на територията на Пловдивска област. Митко Б. поел ангажимент да осигури човек, който да вземе парите и се свързал с Александър И.

На 11 април 2017 г., сутринта, Александър И. отишъл гр. Хисаря. Същия ден Господин П. и Кирил А. се обадили по телефона на 81- годишна жена от гр. Хисаря. Единият от тях се представил за полицейски служител и казал, че извършва разследване за телефонни измами. Той обяснил, че в града имало група от полицаи, които търсели измамниците, а те щели да звънят на нейния номер. Двамата поискали да им бъдат предадени 2 000 лава и други нейни спестявания, които жената трябвало да опише по серийни номера, след което щели да й бъдат върнати. Така щяла да „съдейства“ на полицията за задържането на „измамниците“. Заплашили жената, че ако не даде парите, измамниците щели да я нарежат на парчета. Пенсионерката изпълнила указанията им, като поставила в найлонов плик от хляб общо 3 100 лева. Тя  хвърлила парите през терасата на къщата си, откъдето ги взел Александър И.  Измамниците предупредили по телефона жената да не стои на прозореца на дома си, защото можело да се стигне до стрелба и да има пострадали. При напускането на гр. Хисаря Александър И. бил спрян от служители на МВР, тъй като бил подаден сигнал в полицейското управление. При проведените през следващите дни процесуални-следствени действия и оперативно- издирвателни мероприятия били установени и задържани останалите участници в измамата. Парите са били възстановени на пострадалата жена.

Споразумението е одобрено от Районен съд-Пловдив и определението не подлежи на обжалване и протест.

Александър И., Митко Б. и Кирил А. са били осъждани преди за престъпления от общ характер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във