Параграф22 Daily

§22 Новини

В София най-мръсният въздух е в "Младост", следват "Надежда", "Павлово", "Хиподрума" и "Дружба".

Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутрин бяха регистрирани в 9 града. Данните са на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, съобщи NOVA.

Най-значителни стойности над среднодневните норми са отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти.

От Столична община препоръчаха днес да се използва градският транспорт, а собствениците на по-стари автомобили да не ги използват.

В петък (18 януари) нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата беше 6 пъти над нормата. Най-мръсен въздух дишаха в квартал "Младост" – при норма от 50 микрограма, измереното ниво на фини прахови частици е близо 300, сочат данните. Замърсяване имаше още в "Надежда", "Павлово", "Хиподрума" и "Дружба".

В събота (19 януари), когато за трети пореден ден столичани виждаха какво дишат, общинските съветници на БСП отправиха писмо до кмета Йорданка Фандъкова с препоръка да въведе "зелен билет", каквото право ѝ бе дадено в края на миналата година с решение на Столичния общински съвет (СОС).

Facebook logo
Бъдете с нас и във