Параграф22 Daily

§22 Новини

В Търново общинарите са в паника: Закон им забранява да доят здраво местната власт

От няколко дни са в сила драстични промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), които ограничават възможността общински съветници да въртят бизнес с общината. Според промените, които бяха обнародвани в „Държавен вестник“ на 19 януари тази година, категорично се забранява на местните парламентаристи да имат сключени договори с общината, в която представляват избирателите си. Конкретно в чл. 34 ал. 5 се казва, че „общинският съветник не може да е едноличен търговец, акционер, член на управителен, надзорен, контролен съвет на търговско дружество, което има контракти с общината, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия". Ако тези текстове са нарушени, съветникът автоматично става уязвим и от закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ)".

Проверка на в. „Борба“ показва, че повече от половината членове на общинския съвет във Велико търново са в конфликт на интереси именно по този текст от закона. Това личи и от собственоръчно попълнените им декларации за конфликт на интереси, които са качени публично на страницата на местния парламент.

Общинарите на старата столица въртят яко бизнес с кметството, като даже директно изпълняват обществени поръчки. Наскоро по настояване на съветниците от БСП, които са в опозиция, кметът Даниел Панов осветли и част от гражданските договори. От макар и оскъдно поднесената тогава информация стана ясно, че контракти с плащания от местната хазна имат доста от съветниците или техни роднини.

В момента в Община Велико Търново е настанала паника за това как трябва да се постъпи в случая. Според запознати народните избраници имат два варианта – или да напуснат Общинския съвет, или да се откажат от договорите си, което обаче ще ги лиши от солидни доходи. Идеята на законовите промени са местните парламентаристи да не могат да влияят пряко с гласувания върху разходите на публични средства, след което да се облажават от тях, като изпълняват поръчки на общината с бюджет, който самите те определят. „Чакаме указания и правилник по новия закон, както и ситуиране на новата комисия за конфликт на интереси и новите образци на декларации“, коментира пред вестника председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във