Параграф22 Daily

§22 Новини

Валентин Радев е готов на оставка заради избягалия затворник, ако Борисов му я поиска

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не изключи вариант да подаде оставка, ако премиeрът му я поиска, заради новия случай на избягал затворник. От правосъдното министерство посочиха като възможна причина за инцидента грешка на ръководството на Ловешкия затвор. А главният прокурор се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови подобни случаи, сочи БНР.

Радев изрази готовност да поеме политическа отговорност и не изключи възможността да подаде оставка, но все още не знае дали ще се стигне дотам: "Всеки министър сигурно ще ви каже: "Да, какво като подам оставка, няма да се решат проблемите", не знам, може и да се решат, като ме сменят с някой, който се справя по-добре. Тази преценка дали се справя един министър добре, или не, я прави този, който ми предложи, това е премиерът. Аз докладвам постоянно какво правим, без да си разказвам мечтите, и считам, че сме в правилната посока. Трябва ни време. Знаете ли, че в едно семейство за изневярата последен разбира този, на който е изневерявано. Аз последен ще разбера дали се справям или не, а аз си мисля, че се справям".

След като от парламентарната трибуна министър Радев заяви, че е докладвал на премиера Бойко Борисов как върви издирвателната операция с избягалия затворник, в кулоарите обясни и какво е отговорил: "Продължаваме да го издирваме, разбира се, аз съм оптимист. От петте, които ги няма, петте сме ги хванали, и този ще го хванем, това са леките случаи, така да се каже. И това лице ще бъде заловено, дано не направи някоя беля, докато успееме".

Според вътрешния министър вероятно има пропуски при промяната на мерките на затворника. "Едната от тях е от строг на общ (режим - бел.ред.), след това от закрит в открит тип през предишните години. За жалост това е пропуск, ето, признавам една слабост, която сме установили още с Пелов, и работим по въпроса. Направен е анализ, защо нашият служител обикновено или ако присъства, няма право на глас, така е по инструкцията, но присъствието и информацията, която добива МВР, трябва да бъде акуратна, точна и нашият човек винаги да присъства, когато се вземат такива мерки за района, или дали е на свободен режим или не. Това е слабост, която тука я има също при този случай, освен човека, който е трябвало да го следи, пък не го е следял".

Според министъра на правосъдието Цецка Цачева при този случай са спазени всички процедури по преместване и по осигуряване на работно място. Заместникът на Цачева Николай Проданов посочи като възможна причина за инцидента грешка на ръководството на Ловешкия затвор.

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за законодателни промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във