Параграф22 Daily

§22 Новини

Валентин Радев се срещна с министъра на вътрешните работи на Австрия

В рамките на провеждащато се в Люксенбург заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ министър Валентин Радев се срещна с австрийския си колега Херберт Кикл. Двамата обсъдиха различни аспекти и практики от настоящото председателство на България на Съвета на ЕС в областта на вътрешните работи с оглед бъдещите отговорности, които ще поеме Австрия от 1 юли.

За България това беше голямо предизвикателство. Поставихме си амбициозни приоритети, зададени и от актуалния дневен ред на ЕС. Стартирахме председателството с десет законодателни предложения в процес на преговори с ЕП, отбеляза българският вътрешен министър. До момента финализирахме преговорите с Европейския Парламент по две законодателни предложения (ETIAS и eu-LISA). До края на юни се надяваме да приключим преговорите по още шест – три в областта на убежището (Директивата за условията за прием, т.н. Квалификационен регламент и Регламента за презаселване) и трите регламента за ШИС. Оптимисти сме също, че ще можем да постигнем общ подход на Съвета по Процедурния регламент, Визовия Кодекс и двете законодателни предложения за оперативната съвместимост.

Продължаваме да търсим пробив и по Шенгенския граничен кодекс. Министър Радев изрази надежда в рамките на утрешното заседание да се проведе и конструктивна дискусия по предложения от България балансиран текст, свързан с Регламента Дъблин, на чиято основа лидерите да вземат и най-доброто решение. Оставяме ви добро наследство, което вярвам, ще продължите в дух на последователност. Като част от духа на приемственост в рамките на триото председателства, Валентин Радев увери австрийския си колега, че винаги може да разчита на помощ от наша страна, жест, който ние получихме от Естония.

Двамата вътрешни министри оцениха високо дългогодишното отлично двустранно сътрудничество, както и изградените във времето добри контакти на експертно ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във