Параграф22 Daily

§22 Новини

Валери Симеонов: Около 5-6 хиляди незаконни казана за ракия не се проверяват

В България има около 1500 регистрирани казана и около 5-6000 незаконни, срещу които не се предприемат никакви мерки, защото не са твърде интересни като места за проверки на Агенция "Митници" и НАП. Това каза в "Денят започва" вицепремиер по икономическа и демографска политика. Валери Симеонов, който вчера прие в министерския съвет Сдружение "Българска домашна ракия". На нея той каза, че са поставени въпросите за продължаващото безметежно съществуване на сив сектор.Валери Симеонов, вицепремиер по икономическа и демографска политика: Това са едни казани, за които всеки селски и градски кмет знае, но не предприема нищо. Мащабен сив сектор, който създава неравноправие и подбива работата на тези,които си плащат данъци и акцизи и създава сериозни обороти в с големите производители монополисти.

По думите на вицепремиера трудно може да се каже, че произвеждат истинска ракия. Правят го с меласа и със зърнен етилат от царевица, произвеждат спирт, на който се слагат есенции, естетически оформен етикет и бутилка: "Незаконните купуват мек и топъл спирт от големите производители и с него правят същото, което и големите - имитация на ракия. По тази начин големите производители, които по традиция не произвеждат ракия, продават спирт на малките, които са сиви, нямат касов апарат, не плащат никакъв акциз и успяват да предложат на пазара една евтина напитка, която не е ракия".

Той каза, че начинът да се ограничи е лесен, както всяко нещо. "Ако трябва, ще проверява кмет по кмет.  Ако трябва ще се занимаваме с казани. Не се срамувам от проверките през лятото, защото те вкараха между 300-400 млн. лв повече за 2017 от 2016 г. в бюджета. Ако някой друг вицепремиер като Кунева, е вкарал такива суми, нека да се срамува, аз не се срамувам".

Има натрупани определени административни дефекти и някой трябва да се ангажира. Вицепремиерът даде за пример, че мрежата,която трябваше да бъде изградена на Калотина и към момента е безстопанствена, случаят с язовир "Бели Искър" също. Според него корупцията е на изпълнителско равнище, а филмът на Елена Йончева има крайна цел манипулация и дори не може да го нарече филм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във