Параграф22 Daily

§22 Новини

Валери Симеонов периодично ще изисква информация от НСО за основанието за продължаване на охраната на Ахмед Доган

Периодично ще изисквам информация от НСО за основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган и нейното прекратяване при отпадането на застрашеността. Това посочва вицепремиерът Валери Симеонов в съобщение до медиите. Симеонов посочва, че на поискана от него информация за необходимостта от охрана от НСО на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на 2 октомври е получил отговор, в който единствената конкретна информация била, че охраната се осъществява от 2009 г. На повторно искане и след срещи с министъра на вътрешните работи, вицепремиера по обществения ред и сигурността, както и с началника на НСО вицепремиерът е получил отговор от службата днес.

По думите на Симеонов в писмения отговор се посочва, че основанието за охрана на Ахмед Доган е решение на комисия, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция "Разузнаване". Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент, се казва в съобщението на Симеонов.

"Въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: президент, министър-председател, председател на Народното събрание, вицепрезидент, главен прокурор. Общият размер на месечните разходи за охрана /в т.ч. транспорт/ нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество. По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др.", отбелязва Симеонов.

"След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за "врагове на народа", за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор. Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност", посочва още Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във