Параграф22 Daily

§22 Новини

Вандал потроши с камъни стъклата на Главното мюфтийство

Неизвестен вандал изпотроши с камъни стъклената врата на партера на Главното мюфтийство на ул. "Братя Миладинови" 27 в столицата. Нападението е станало в 18.20 часа снощи, съобщиха от мюфтийството. Оттам окачествяват случилото се като ислямофобско нападение, извършено пред очите на десетки свидетели. Деянието на вандала е записано и от охранителните камери. За щастие при нападението няма пострадали. Записът на камерите сочи, че след извършването на нападението лицето извършител побягва в неизвестна посока.

Това е поредното посегателство срещу сградата на Главно мюфтийство в столицата. Мюсюлманско изповедание ще настоява случаят да бъде разследван като престъпление от омраза, а не просто като хулиганска проява, съобщават от управата на изповеданието.

Нападението бе заклеймено в декларация от ДПС. Движението за права и свободи остро осъжда поредната вандалска проява срещу сградата на Главно мюфтийство в София, заявиха в своя позиция от партията."Подобни прояви на нетърпимост и крайни форми на омраза, ксенофобия и ислямофобия са заплаха за правата и свободите на българските граждани, както и ясен показател за състоянието на демокрацията в нашата страна. Това е престъпление от религиозна и етническа омраза, а не просто хулиганска проява", посочват още от ДПС. От движението са разтревожени, че "в повечето случаи се правят опити да се омаловажават тези недопустими за съвременна, европейска България вандалски актове, като се представят за криминални и хулигански прояви".

"Ние от ДПС сме убедени, че подобен подход е не само погрешен, но и опасен защото в никакъв случай не води до ограничаване и ликвидиране на подобни ксенофобски деяния и до адекватни санкции срещу тези, които ги провокират и извършват", се казва ощев декларацията. От ДПС призовават всички държавни органи и компетентни институции да предприемат необходимите действия за разкриване на извършителя и за прилагане на закона в цялата му строгост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във