Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС ще образува тълкувателни дела при установяване на противоречива практика по едноистанционните производства

<!-- TITLE - END -->Върховният административен съд ще образува тълкувателни дела при наличие на противоречива практика по едноинстанционните производства, които с последните промени в АПК от 1 януари т.г. вече се разглеждат от 28-те административни съдилища в страната. Това заяви председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков по време на отчетното събрание на Административен съд – София град, което се проведе днес. „Апелирам за вашата активност като съдии при установяване на противоречива практика да отправяте информация към Звеното за анализи и тълкувателна дейност, което предстои да заработи скоро във ВАС, допълни той.

Според съдия Чолаков тълкувателните решения по законите, по които делата вече се разглеждат на една инстанция, ще помогнат за повишаване на бързината, авторитета и уеднаквяване на практиката на административното правораздаване в страната.

Общо 13 577 са били делата в АССГ през м.г. За сравнение предходната 2017 г. техният броя е бил 15 256, съобщи председателят на АССГ Радостин Радков. Намалението е в резултат от подобряването на кадровата обезпеченост и политиката за постигане на равномерна натовареност на административните съдилища в страната. Около 38% от подлежащите на обжалване съдебни актове не са били обжалвани, което показва, че с мотивите си по тях съдиите са успели да убедят и двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във